fallback

2500 пенсионирани учители ще се върнат на работа заради недостига на кадри

Очаква се след две години да няма учители по математика, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева

15:58 | 02.09.24 г. 1

2500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година заради недостига на кадри. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева във Варна, цитирана от БТА.

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози в системата на българското образование, каза тя. Постоянно се търсят педагози от тези специалности, но по думите ѝ и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

Очаква се след две години да няма учители по математика, стана ясно още от думите на Такева. Според нея кадровото обезпечаване в образованието трябва да се планира, като би могло студентите, искащи да следват математика, да бъдат освободени от такси за обучение в университетите.

Средната възраст на педагозите към момента у нас е 52 години, каза още Такева. Тя обаче отчете това като положителен знак, защото преди шест години тя е била 55.

Тя съобщи, че за 2025 година ще се иска ново увеличение на заплатите в образованието, защото те са ниски за мъжете, а трябва да има баланс и професията да не е феминизирана. Синдикатът ще поиска минимум 15 процента увеличение на възнагражденията, за което са необходими 689 милиона лева допълнително и тези изчисления са изпратени в МОН и Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Образование виж още