fallback

Проф. Темелкова: Студентите ни работят с изкуствен интелект и дефинират неговите грешки

Бъдещето е в интердисциплинарни специалности, каза ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи

22:00 | 29.08.24 г.

От новата учебна година Висшето училище по телекомуникации и пощи стартира нова специалност – Дигитално предприемачество и изкуствен интелект. Това каза проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на висшето училище, предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че с бурното навлизане на изкуствения интелект е налице нуждата от това да се възползваме от неговите предимства - както при обучението на студенти, така и в администрацията на университета. Студентите ни работят с изкуствен интелект и дефинират неговите пропуски и грешки, посочи ректорът.

"Не бива да се предоверяваме, а трябва да работим внимателно. Естественият интелект може да ползва облекчението, което изкуствения интелект дава, но съревнованието все още е в полза на първия", отбеляза ректорът.

„Нашата цел е да създадем инженери, които ще могат да боравят и поддържат базата данни от изкуствен интелект, с които работят дигиталните предприемачи и компании. Той все повече ще има нужда от адекватна поддръжка и софтуери, а тази липса вече се появява на пазара на труда“, заяви гостът. 

Проф. Темелкова съобщи, че от няколко години развиват интердисциплинарни специалности, защото бъдещето е тяхно.

Те комбинират знания и компетентности от различни области. В годините се забелязва нарастващ интерес към тях. Това е и една от препоръките на ОИСР – да се засили акцентът върху интердисциплинарните образователни продукти. Европа се нуждае от точно такива специалисти, посочи проф. Темелкова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Образование виж още