fallback

Образованието у нас има нужда от дългосрочна и смела реформа, посочват от сектора

Изпитите след IV и след X клас клас нямат видим ефект върху образователната система, може да се смени форматът им, коментира Иван Господинов, "Образование без раници"

20:14 | 22.08.24 г.

Българското образование има нужда от по-дългосрочна и смела реформа. Правенето на политики в сектора обаче е изключително затруднено от честата смяна на правителства през последните години. Това коментира Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение "Образование без раници", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му вместо в системата да се действа на парче, трябва "нещата да се преосмислят много сериозно, да ги наредим и да ги свържем". Подобен по-задълбочен процес ще подпомогне оздравяването на образователната система, добави Господинов.

Относно предложението на синдика "Образование" към КТ "Подкрепа" да отпаднат външните оценявания след IV и след X клас, тъй като според синдиката те са със статистически характер и водят до излишно натоварване, гостът коментира, че трябва да се помисли какво точно се оценява с тези изпити. 

Според него те имат смисъл, но може да се смени форматът им. "Въпросът е какво правим вследствие на тези резултати, случва ли се нещо различно в училищата. Не съм чул на базата на тези резултати да се предприемат реформи, политики или подкрепа за дадени училища... Вече дълги години се провеждат тези национални външни оценявания, но не съм видял Министерство на образованието да излезе с общ анализ какъв е резултатът, има ли смисъл да продължаваме да ги правим, или не. Това би било важно и може би сега е моментът", каза Господинов.

Един вариант би бил тези изпити да бъдат заменeни с подобни на PISA, като бъдат максимално отдалечени от матурите след XII клас. Сегашният формат тежи както на учители, така и родителите, смята Господинов.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Образование виж още