fallback

Академията в Свищов ще изгражда Европейски университет по програма „Еразъм+“

Проектът ще е с продължителност 4 години

16:19 | 24.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Проектно предложение, в което участва Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, за създаване на Европейски университет KreativEU, e одобрено за финансиране от Европейската комисия. Проектът ще се реализира в рамките на инициативата „Европейски университет“ по програма „Еразъм+” и има продължителност от 4 години. Неговата основна цел е създаването на пълнофункционален Европейски университет, който поставя креативния потенциал, извлечен от културното наследство на Европа, в основата на преподаването, научните изследвания и академичния обмен.

Общият бюджет на вече утвърдения проект е 14,4 млн. евро. От тях прякото финансиране за Свищовската академия е в размер на 1,251 млн. евро, а останалите средства ще бъдат насочени към другите висши училища, включени в университетския консорциум KreativEU, подал проектното предложение.

Доц. д-р Марин Маринов, ректор на СА „Д. А. Ценов“, коментира: „Създаването на Европейски университетски алианси има стратегическо значение за българското висше образование, защото ще позволи по-доброто позициониране на нашите университети в европейското и световното образователно пространство. Инициативата ще доведе до засилване на институционалното сътрудничество между различни европейски висши училища и до повишаване качеството на преподаването и научните изследвания“.

Консорциум KreativEU

Консорциумът KreativEU е съставен от 11 висши училища от 11 държави и включва Политехническия университет в Томар (Португалия), който е и координатор на алианса, Стопанска академия „Д. А. Ценов” (България), Университет на Южна Бохемия в Ческе Будейовице (Чехия), Университет в Камерино (Италия), Университет в Търнава (Словакия), Университет „Валахия” в Търговище (Румъния), Университет по приложни науки в Бреда (Нидерландия), Университет Содернторн (Швеция), Ополски университет по технологии (Полша), Университет за наука и технологии в Адана (Турция) и Университет в Грайфсвалд (Германия).

Освен единадесетте основни членове на консорциума, в подкрепа на реализацията на различни дейности на Европейски университет KreativEU ще бъдат въвлечени над 40 асоциирани партньори – висши училища от цял свят и различни институции. Сред тях се нареждат университети от Украйна, Молдова, Бразилия, Босна и Херцеговина и Виетнам, фондации, студентски и неправителствени организации, както и публични власти. От българска страна сред най-значимите институционални партньори са Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на туризма.

Работата по изграждането на университетския алианс, разработил и спечелил проекта, стартира през 2021 г. Тогава консорциумът KreativEU включва 7 висши училища, сред които е и Свищовското висше училище. През 2022 г. към алианса се присъединява още един университет. През 2023 г. университетският алианс разширява географското покритие чрез включването на четири нови висши училища. До момента в процеса на разработване на вече одобрения от ЕК проект са проведени 12 работни срещи на консорциума. Две от тях са реализирани в България, като една от тях представлява смесена интензивна програма под егидата на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“.

Реализация на проекта

Дейностите по създаването на Европейския университет KreativEU ще стартират през 2025 г. с пилотната фаза на проекта, която ще продължи до 2028 г. Тя ще бъде реализирана в тясно сътрудничество със студенти, преподаватели и изследователи от висшите училища в консорциума. В рамките на тази фаза ще бъде извършен четиригодишен цикъл на оценка за наблюдение на функционирането на Европейския университет, за да се пристъпи към следващата фаза.

В периода 2029-2034 г. ще се осъществи етапът на реалното функциониране на Европейския университет, който ще се основава на вече създадените съвместни административни структури, съвместни учебни програми и съвместни изследователски групи. Официалният уеб сайт на алианса, на който могат да бъдат проследени етапите по разработката и реализацията на одобрения проект за създаване на Европейски университет, представящ още целите, историята, събитията и постиженията на университетския консорциум KreativEU, е www.kreativeu.ipt.pt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 24.07.24 г.
Още от Образование виж още