fallback

Перспективност и сигурна професия с ЧПГДН "СофтУни Светлина"

Гимназията осигурява на учениците професионални и меки умения, необходими за успех през 21. век и в динамичната професионална и бизнес среда

15:24 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател

"СофтУни Светлина" е първата частна гимназия за програмиране, дигитални и визуални науки в България. Основната ѝ мисия е да изгради глобална организация, която предоставя практическо, качествено и достъпно образование в сферата на дигиталните и информационни технологии, създавайки истински професионалисти и бъдещи лидери.

Гимназията осигурява на учениците професионални и меки умения, необходими за успех през 21. век и в динамичната професионална и бизнес среда, в която живеем. Младежите, които прекрачат прага на гимназията, израстват като комплексни личности, подготвени за предизвикателствата на бъдещето. Преподавателският екип постига точно това чрез комбинация от традиционни похвати и модерна методология, в шест актуални и перспективни специалности.

Приемът след 7. клас в "СофтУни Светлина" за учебната 2023/2024 година е вече отворен и за да кандидатстване. Необходимо е единствено да попълните тази онлайн форма.

Предимства на обучението в "СофтУни Светлина"

Като първата частна професионална гимназия по дигитални науки, "СофтУни Светлина" поставя акцент върху придобиването на ценни практически умения и развиването на комплексни качества и компетентности. Това е възможно благодарение на иновативните подходи и методология на обучение:

·     Холистичен подход за цялостно развитие – днешната динамична среда изисква младежите да притежават много повече от академични знания. "СофтУни Светлина" спомага за развитието на интелектуалния, социален, творчески, артистичен, физически и духовен потенциал на учениците, така че да израснат като комплексни и адаптивни личности.

·     Проекто-базирано обучение – гимназистите работят по множество практически проекти и реални казуси от практиката, за да усвояват придобитите знания по-ефективно. Овладяното се затвърждава чрез стажове в утвърдени компании, а работата по дългосрочни проекти помага на младежите да развият ценни меки умения като работа в екип и способност за решаване на проблеми, които са преносими в реална среда.

·     STEAM методология – подобна методология помага на учениците да откриват връзките между различните предмети и дисциплини, както и по-лесно и устойчиво да усвояват материала. А освен това, младежите се научават да мислят „извън кутията“, да споделят уверено иновативни и креативни идеи и решения, уверено да разработват нестандартни такива, а също така подхранват любопитството си.

Ето какво споделя и изпълнителният директор на "СофтУни Светлина", Петя Пенева, във връзка с подходите на обучение и резултатите от тях:

„От години професионалното образование е изключително подценявано, но истината е, че то е практичен избор, който дава на учениците много възможности и им отваря много врати. В "СофтУни Светлина" учениците изучават професии на бъдещето. Те се превръщат в търсени и ценени кадри още докато учат при нас. Благодарение на многото проекти, по които работят, и стажовете, в които им предоставяме възможност да се включват, учениците от гимназията трупат освен чисто теоретичните знания за професията, и много практически опит. Дори да не продължат да се занимават с професията, която са избрали, те изграждат ценни навици, меки умения, умения за комуникация, справяне с различни предизвикателства и учене през целия живот. Това са изключително важни и ценени качества за всеки съвременен професионалист и силно вярваме, че тепърва ще чуваме за все повече успехи и постижения на наши възпитаници.“

Актуално обучение във водещи сфери

Гимназистите могат да избират между шест специалности, всяка с фокус върху някоя от най-горещите сфери за развитие в момента. "СофтУни Светлина" предоставя възможности за технически ориентираните младежи, за артистите и за учениците с предприемачески нюх, които се вълнуват от дигиталния свят. А самите специалности са:

Програмиране

Като най-бързо растящият сектор в страната, IT сферата предлага неограничени възможности и перспективи на местно ниво. А същото търсене на експерти съществува и в глобален мащаб. Специалността в "СофтУни Светлина" следва подготовката по професия Приложен Програмист, а по време на занятията учениците навлизат в дълбочина в разработката на софтуер и аспектите на програмирането.

Киберсигурност

Търсенето на специалисти по киберсигурност достигна близо 3 милиона души през 2021 година. Този глад продължава да нараства в глобален мащаб, което определи сферата на киберсигурността като една от най-обещаващите за развитие. Подготовката в "СофтУни Светлина" следва изискванията за професия Системен Програмист, а акцентът пада върху киберсигурността и системната администрация.

Дигитален бизнес и електронна търговия

Днес електронната търговия се оформя като водещ бизнес модел в глобален мащаб, със среден годишен ръст от 11,6% и годишни приходи от над 4 трилиона долара. В "СофтУни Светлина" младежите следват утвърдена от МОН програма по професия Организатор Интернет Приложения по специалност Електронна Търговия и благодарение на метода „учене чрез правене“, усвояват ключови бизнес умения и работят по реални бизнес казуси.

Дигитален Маркетинг и предприемачество

Днес бизнеси от всякакъв калибър и във всички сфери на икономиката разчитат на инструментите на дигиталния маркетинг, за да реализират продуктите и услугите си. Това определи маркетинг експертите като водещи фигури във всяка компания и днес са сред най-търсените специалисти на пазара. Учениците в "СофтУни Светлина" се обучават по учебния план по специалност Маркетингови Проучвания в направление Маркетинг и Реклама и получават ранна подготовка в спектъра от похвати в дигиталния маркетинг и предприемачеството.

Графичен дизайн и мултимедия

Визуалната комуникация става все по-ценна и значима за постигане на резултати и позиционирането на брандове. Начинаещите нямат нужда от умения за рисуване, за да успеят да се специализират в областта на графичния дизайн, а засилващото се търсене определи сферата като една от най-перспективните за развитие. В гимназията младежите следват утвърдения от МОН план по професия Графичен Дизайн и навлизат в практическата работа с мултимедийни технологии в най-ранен етап.

Анимация, видео и дигитални изкуства

Аудио-визуалната сфера се развива все по-бързо, а експертите стават все по-ценни. Учениците в "СофтУни Светлина" следват държавно установения план по професия Компютърен Аниматор и получават ранна практическа подготовка. Тя им дава възможност да се реализират успешно в областта на киното и телевизията, рекламната индустрия, видео маркетинга и всяка друга сфера, която се нуждае от визуализация и анимация, като архитектурния сектор например.

Придобиването на конкурентни практически умения е във фокуса на обучението в "СофтУни Светлина". Професионалните предмети влизат в програмата на учениците още в 8. клас, в периода между 8. и 10. клас обучението включва около 30% часове по професия, а в 11. и 12. клас този процент достига около 70%. Защо това е толкова важно споделя самият д-р Светлин Наков, съосновател на СофтУни и "СофтУни Светлина":

„Ние вярваме в концепцията за учене чрез правене, както и че това трябва да става с участието на бизнеса. Защото ние целим да подготвяме кадри за бизнеса, а не просто да преподаваме. Това е голямата разлика. И вярвам, че го правим добре и ще продължаваме да го правим, преодолявайки всяка спънка, изпречила се на пътя ни.“

Какво осигурява "СофтУни Светлина"?

Каузата на гимназията е да осигури на учениците елитна дигитална професия, широки познания и качествени умения, които да дадат на младежите силен старт и в живота, и в професионалния път. "СофтУни Светлина" е напълно акредитирана гимназия и следва всички наредби и нормативни изисквания на МОН. В края на обучението си, учениците придобиват диплома за средно образование, освен набора от практически умения, които да подпомогнат по-нататъшната им реализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 25.10.22 г.
Още от Образование виж още