fallback

Лидерите в добива на желязна руда увеличават производството въпреки забавянето в Китай

Rio Tinto и Vale разчитат на ниските разходи при добива, които остават под средните за индустрията нива

10:48 | 16.10.24 г.

Двете най-големи компании за добив на желязна руда в света, Rio Tinto Group и Vale SA, увеличават производството през последното тримесечие, въпреки че търсенето от Китай е изправено пред насрещни ветрове поради неразрешената имотна криза в страната, пише Bloomberg.

Производството на Rio за третото тримесечие се повишава с около 1% на годишна база, докато това на бразилската Vale засенчи прогнозите, отчитайки най-високия си обем от края на 2018 г.

Търсенето на желязна руда от най-големия купувач, Китай, остава изложено на риск поради спада в неговия металоемък имотен сектор, въпреки че това беше частично компенсирано от някои части на производствената индустрия, както и от нарастващия износ на стомана.

Фючърсите върху желязната руда са поевтинели с почти една четвърт от началото на тази година, тъй като предлагането изпреварва търсенето.

„Икономическото възстановяване на Китай е неравномерно, което налага повече правителствена подкрепа за поддържане на растежа“, изтъква Rio в доклад за производството. „Тъй като икономиката преминава от сектора на имотите към нови зони на растеж, бъдещото търсене на стоки ще стане все по-зависимо от модерното производство, включително производството на електрически превозни средства и енергийна инфраструктура“, добавя компанията.

Най-големите производители на желязна руда в света продължават да увеличават доставките, като техните широкомащабни дейности са защитени от разходите за тон суровина, които остават далеч под текущите нива на спот цените. BHP Group Ltd., третата по големина компания за желязна руда, ще обяви тримесечното си производство в четвъртък (17 октомври).

Производството на Vale от 91 млн. тона надмина това на мините на Rio Tinto в района на Пилбара, Западна Австралия, което достига 84,1 млн. тона. Rio поддържа целогодишните си насоки за желязна руда в диапазона 323-338 млн. тона, докато Vale заяви, че очаква да произведе между 323 млн. тона и 330 млн. тона.

Светът на суровините следи отблизо какво прави Китай, за да подкрепи забавящата се икономика, като всички очи са насочени към правителствен брифинг в четвъртък, когато се очаква да бъдат обявени повече подробности за плановете на Пекин за справяне с спада в тази индустрия. Търсенето на стомана в Китай се очаква да спадне с 3% тази година, прогнозира Световната асоциация за стомана.

Междувременно производството на мед в рамките на Rio е спаднало през тримесечието с 1% спрямо същия период на предходната година, докато производството на боксит е нараснало с 8%, а това на алуминий е намаляло с 2%.

По отношение на медта Rio казва, че „задържаното търсене“ в Китай се е възстановило през третото тримесечие.

Rio увеличава производството в традиционното си портфолио от желязна руда и мед. Най-големият ѝ проект е мината за желязна руда Simandou в Гвинея, която ще осъществи първите доставки през следващата година и скоро след това ще увеличи добива до 60 млн. тона годишно.

Желязната руда все още представлява около две трети от приходите на Rio, но групата се диверсифицира към други суровини, включително литий, важна суровина за електромобилните батерии. По-рано този месец компанията обяви, че придобива Arcadium Lithium Ltd. за 6,7 млрд. долара, отбелязвайки завръщането си към пазара на сливания и придобивания, след пауза, продължила повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още