fallback

Изобилната електроенергия позволява на Китай да засили производството на алуминий

Производството ще отчете лек спад през септември, след което ще се възстанови, достигайки връх от 3,72 млн. тона през декември, прогнозира Shanghai Metals Market

10:15 | 16.10.24 г. 1

Рекордно високото производство на алуминий в Китай вероятно ще продължи и през останалата част на годината, тъй като рисковете при доставките се разсейват около ключова производствена база в южната част на страната, съобщава Bloomberg.

Очаква се националното производство да нарасне с 3% през четвъртото тримесечие на годишна база до 11 млн. тона, изчислява Shanghai Metals Market (SMM). Прогнозата предполага, че заводите в Юнан ще избегнат съкращения на производството за първи път от четири години поради засилените доставки на електроенергия.

Фабриките за производство на алуминий в Китай, които формират около половината от глобалния капацитет, са произвели рекордните 3,69 млн. тона от метала през август. През септември производството вероятно ще отчете лек спад, след което ще се възстанови, достигайки връх от 3,72 млн. тона през декември, добавя SMM.

Търсенето остава стабилно въпреки забавящата се икономика поради растящото търсене на лекия метал в индустрията за производство на чиста енергия и свързаните с това мрежи. Но производството е пословично енергоемко. В Юнан, провинцията, която формира около 12% от доставките на Китай, топилните предприятия разчитат на хидроенергия, която през последните години е ограничена от сухото време.

Но тази година все по-променливият климат доведе до проливни дъждове, които трябва да поддържат язовирите пълни през по-сухите зимни месеци. Водноелектрическото производство през първите осем месеца на годината е нараснало с 22% до 882 млрд. киловатчаса. Китай също е натрупал огромни запаси от въглища - основното му гориво, което намалява риска от прекъсвания в топилните заводи на други места. 

Правителствената агенция за планиране заяви миналата седмица, че Китай има достатъчно въглища, за да осигури адекватни доставки за отопление през по-студените месеци. В Юнан местните власти няма да ограничат електрозахранването за алуминиевите заводи през зимата и пролетта поради обилните доставки на водноелектрическа енергия и въглища, съобщи държавната новинарска агенция „Синхуа“ в края на миналия месец.

Все пак Китай ще се радва на допълнителните доставки на метала. Пазарът на алуминий ще остане стегнат поради нарастващото потребление на електрически превозни средства и слънчева енергия, както и въздействието на неотдавнашния пакет от икономически стимули на Пекин, посочва SMM.

Това ще задържи цените, които достигнаха двугодишен връх през май, на високо ниво. Междувременно запасите спадат с повече от 20% върха пика си през март до 656 000 тона, добавя SMM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още