fallback

Boeing сключи кредитно споразумение за 10 млрд. долара, за да си подсигури финансиране

Стачката на работниците от западния бряг на САЩ продължава

15:32 | 15.10.24 г.

Американската аерокосмическа компания Boeing е сключила кредитно споразумение на стойност 10 млрд. долара с консорциум от банки, за да си подсигури финансиране на фона на парализиращата стачка на работниците от западния бряг на САЩ и предстоящи падежи на дълг.

Това сигнализира, че производителят на самолети диверсифицира възможностите си за финансиране, тъй като има дълг от 11,5 млрд. долара с падеж до 1 февруари 2026 г., пише Ройтерс.

По-рано тази година Boeing се ангажира да издаде акции на стойност 4,7 млрд. долара, за да придобие Spirit AeroSystems и да поеме дълговете на компанията.

Паричните проблеми на Boeing се влошиха, откакто приблизително 33 хил. работници спряха работа през септември, което спря и производството на най-продавания самолет на компанията - 737 MAX.

Стачката струва на компанията повече от 1 млрд. долара на месец според оценка, публикувана преди Boeing да обяви, че ще съкрати 17 хил. работни места, или 10% от глобалната си работна сила.

Boeing отчете повече от 7 млрд. долара оперативна загуба за първата половина на 2024 г.

Работници във фабриката на компанията в Сиатъл ще проведат голям митинг във вторник, на който ще настояват за по-добро споразумение за заплатите. Това увеличава натиска върху новия главен изпълнителен директор Кели Ортбърг да прекрати ожесточената стачка, която още повече изостря кризата в компанията.

Работниците настояват за 40% увеличение на заплатите за четири години. Миналата седмица Boeing оттегли последната си оферта, която включваше 30% увеличение на заплатите за четири години, след като преговорите, в които участваха и федерални посредници, се провалиха.

Действащият министър на труда на САЩ Джули Су се срещна с Boeing и IAM в Сиатъл в понеделник в опит да преодолее задънената улица.

Инвеститорите и регулаторните органи държат Boeing под око, откакто панел на вратата излетя от почти нов самолет 737 MAX във въздуха през януари. Оттогава акциите на производителя на самолети поевтиняха с 40%, а Федералната авиационна администрация ограничи нивата на производство на 737 MAX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още