fallback

Фондът на фондовете ще избира кой да управлява фондовете за градско развитие

За първи път се предвижда безвъзмездна финансова помощ от програмата за развитие на регионите, осигурени от посредниците в комбинация със заемното финансиране

21:51 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

„Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ обяви началото на процедура за избор на финансови посредници за управление на фондове за градско развитие, съобщиха от финансовата институция, известна като Фонд на фондовете.

Изпълнението на проекта е подкрепено със средства от Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 и Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027, съфинансирани от Европейския  фонд за регионално развитие.

Финансовият инструмент се изпълнява под формата на три фонда за градско развитие – два за Северна България (ФГР Север 1 и ФГР Север 2) и един за Южна България (ФГР Юг). Общият публичен ресурс, който ще бъде разпределен между трите фонда, възлиза на повече от 513 млн. лв. (442,6 млн. лв. по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 и 70,9 млн. лв. по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 ПКИП).

Целта на фондовете за градско развитие е да се привлече частен капитал към публичния ресурс, предоставен от двете програми. По този начин ще се подобри достъпът до финансиране на крайните получатели за изпълнение на инвестиции, които допринасят за постигане на целите и индикаторите на двете програми.

От Фонд на фондовете обясниха, че публичният ресурс за инструмента се осигурява чрез финансиране със споделяне на риска и вградена/портфейлна гаранция, която покрива риска от загуба по средствата, осигурени от фонд мениджъра. Подкрепата към крайните получатели може да се реализира под формата на заеми и/или финансов лизинг до края на 2029 г. 

За първи път се предвижда безвъзмездна финансова помощ със средства по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027, която да се предоставя от посредниците в комбинация със заемното финансиране по инструмента. 

Подкрепата по програмата е насочена към публични и частни проекти за насърчаване на икономическата активност, устойчивата градска мобилност, подобряване и развитие на здравните и социалните услуги, образованието, културата, спорта и туризма, енергийната ефективност на сгради, мерки за зелена градска среда.

Ресурсът по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 е насочен към инвестиции на малки и средни предприятия и дружества със средна пазарна капитализация в рамките на нови и съществуващи индустриални паркове и във функционална близост до тях.

Финансовите посредници ще се избират от Фонд на фондовете в състезателна процедура с договаряне в съответствие с разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Допустими кандидати в процедурата са финансови или кредитни институции по смисъла на Закона за кредитните институции или обединения, които включват такива институции, чиято дейност е на територията на страната.

Кандидатите могат да подават заявления за участие до 20 ноември.

От Фонда на фондовете уточняват, че това е третият програмен период, през който ще се реализират Фондове за градско развитие, като с пълното инвестиране на ресурса по ОПРР 2007-2013 и ОПРР 2014-2020 тези фондове се доказаха като успешен инструмент за подкрепа на устойчивото развитие на градовете и регионите в България.

Настоящата процедура за избор на посредници е третата обявена от Фонда в рамките на новия програмен период. Инструментът е част от стратегическия план на дружеството за насърчаване на икономическия растеж и иновациите в България, подобряване на достъпа до финансиране и стимулиране на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още