fallback

Силните години на американското производство остават далеч в миналото

Секторът расте, но изостава откъм наемане на служители, а антиимигрантският климат в страната възпрепятства притока на работници от други страни

20:00 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Както Доналд Тръмп, така и Камала Харис обявиха ангажименти да съживят производството в САЩ, издигайки го до нов ренесанс. Подобни обещания събуждат спомени за 50-те години на миналия век, когато стабилното общество, изградено от обикновени американци, много от които без висше образование, заработват добри трудови възнаграждения.

Производството в САЩ достигна дъното, като през 2019 г. то съставлява едва около 10% от работните места извън селското стопанство. Броят на заетите в сектора започна да се възстановява при президентския мандат на Джо Байдън. Но резултатът от това няма да наподобява постигнатото преди седемдесет години, пише New York Times.

Много от свободните позиции ще трябва да бъдат заети от имигранти. През 1950 г., когато производството е близо до своя връх като дял от общата заетост, предимно мъжкото работещо население нараства стабилно, отчасти благодарение на коефициента на раждаемост от 3,1 деца на жена.

Спецификата на работещото население и неговият растеж се променят значително през годините. Въпреки че жените и имигрантите компенсират забавящия се растеж заради негативния коефициент на раждаемост, това не е достатъчно: две трети от респондентите в анкета на Националната асоциация на производителите изтъкват, че техните най-големи предизвикателства са свързани с привличането и задържането на служители.

Индустриалната група очаква да се освободят още 3,8 млн. работни места в производството през следващите десет години. Това ще накара новата президентска администрация да разчита повече на родените в чужбина работници на фона на един антиимигрантски климат.

Дори всяко едно очаквано свободно място бъде запълнено, общият брой на заетите в производството ще изостава с около 3 млн. души спрямо числата от 1979 г., става ясно от данни на Федералния резерв в Сейнт Луис.

Междувременно разширяването на съвременното производство и работните места в него ще изисква висше образование. Делът на работниците в сектора, които имат бакалавърска степен достига около 30% през 2016 г. спрямо едва 8 на сто през 1970 г. През 2022 г. близо 50% от свободните места в сферата, или около 1,2 млн. броя, изискват поне бакалавърска степен.

САЩ няма да могат да постигнат този ренесанс в производството без помощта на своите партньори по света.

Въпреки че Вашингтон работи върху ограничаването на зависимостта на американската икономика от САЩ, политиците не могат да постигнат своите цели сами. В редица индустрии, като производството на полупроводници, където значителна част от веригата на доставки е доминирана от малко на брой компании, базирани в страни като Тайван или Нидерландия, САЩ трябва да си сътрудничат с чуждестранни фирми.

Благодарение на въведените от Байдън законодателства директните чуждестранни инвестиции в страната достигат рекордно високо ниво през 2023 г., повече от 2,2 трлн. долара, става ясно от правителствени данни. Голяма част от тези външни компании съставляват около 23% от заетите места в американското производство.

Възстановяването на сектора ще зависи отчасти от политиките на следващия президент на САЩ и подхода му към партньорите им.

Предложенията на бившия президент Доналд Тръмп за укрепване на местното производство включват мита. Налозите вероятно ще предизвикат търговска война, която излага на риск необходимите чуждестранни инвестиции в САЩ - което вероятно ще удари заетостта в производството.

И двамата кандидати за президент обещават да ограничат притока на нелегални имигранти. Следващият президент ще трябва да балансира между тази цел срещу и това да не обезсърчава законните имигранти, необходими за запълване на свободните работни места в нарастващия производствен сектор.

Какъвто и да е резултатът на президентските избори през ноември, следващият държавен глава на САЩ ще се сблъска с много предизвикателства в постигането на ренесанс в производството. Той или тя ще трябва да гарантира, че избирателите осъзнават, че успехът, ако бъде постигнат, ще изглежда много по-различно от това, което могат да си представят хората, помнещи далечното минало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още