fallback

Спадът на индустриалното производство у нас продължава и през август

За последен път индексът на промишленото производство е отбелязал ръст на годишна база през есента на 2022 г.

11:42 | 10.10.24 г. 2

Спадът на промишленото производство продължава за пореден месец на годишна база през август, макар да се наблюдава известно подобрение на месечна база, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

През август индексът на промишленото производство се повишава с 0,8% в сравнение с юли и отбелязва втори пореден месец на слаб растеж, след като през юли се повиши с 0,6%. Данните са предварителни и сезонно изгладени.

Спрямо август 2023 г. обаче е регистрирано намаление с 2,6%, като това е 20-и пореден месец на спад. Последният път, в който е отчетено повишение на индекса, е през ноември 2022 г.

Изменения за месеца

Спрямо юли е отчетен значителен ръст в добивната промишленост – 22,1%. Повишение има и при преработващата промишленост – с 2,3%, като там най-голямо повишение се регистрира в производството на превозни средства, без автомобили – с 47%, производството на тютюневи изделия – с 16,1%, производството на химични продукти – с 15,8%.

Понижение има при производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 9,4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 9%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 8,6%.

Спад от 11,8% е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Изменения на годишна база

Спрямо август 2023 г. според календарно изгладените данни е отчетено намаление с 10% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и с 1,7% при преработващата промишленост. Нарастване има при добивната промишленост – с 15,3%.

Източник: НСИ

В преработващата промишленост съществен спад спрямо август 2023 г. се наблюдава при производството, некласифицирано другаде – с 32,1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 24,6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 21,7%, производството на тютюневи изделия – с 19,7%.

Ръст има при производството на лекарствени вещества и продукти – с 20,1%, производството на химични продукти - с 18,8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 15,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още