fallback

Rio Tinto засилва фокуса върху лития с най-голямото си придобиване от 2007 г.

Компанията ще плати 6,7 млрд. долара за американската Arcadium, завръщайки се в сферата на сливанията и придобиванията

13:09 | 09.10.24 г. 1

Rio Tinto Group се споразумя да придобие Arcadium Lithium Plc в сделка, оценяваща американската миннодобивна компания на 6,7 млрд. долара, с което британско-австралийската група разширява своето присъствие в добива на литий, завръщайки се на полето на сливания и придобивания с най-голямата си сделка за последните 17 години, съобщава Bloomberg.

Rio ще плати 5,85 долара на акция за Arcadium, което е 90% премия спрямо цената на книжата на компанията при приключване на сесията на 4 октомври.

Големите миннодобивни концерни се обръщат отново към придобиванията, но с повишено внимание, като се има предвид недобре обмислените сделки по време на последния ценови бум при суровините, който принуди компаниите и акционерите да прибегнат към болезнени отписвания.

Rio, която в момента е единствената голяма миннодобивна компания, диверсифицираща бизнеса си с поглед към лития, се фокусира върху Arcadium в момент, когато излишъкът от белия метал на пазара и охладените продажби на електромобили удариха акциите на компаниите от сектора - въпреки потенциала за растеж на фона на напредващия енергиен преход

„Това е антициклично разширяване, съобразено с нашата дисциплинирана рамка за разпределение на капитала, увеличаваща експозицията ни към атрактивен пазар с голям растеж в правилната точка от цикъла“, изтъква главният изпълнителен директор на Rio Джейкъб Стаусхолм.

Инвеститорите в Arcadium, създадена в началото на тази година чрез сливането на Allkem Ltd. и Livent Corp., публично изразиха опасения, че Rio ще търси сделка, като се има предвид, че акциите на придобиваната компания са поевтинeли приблизително наполовина през 2024 г. Един инвеститор, Blackwattle Investment Partners, изтъква в писмо до борда, че „моментът на тази потенциална продажба не може да бъде в по-разрушителен за акционерите период“.

Спот цената на литиевия карбонат, търгуван в Китай, е спаднала с повече от 85% от пика си през 2022 г.

Председателят на Arcadium Питър Коулман изтъква, че сделката трябва да помогне за финансиране на проекти за добиване на литий от саламура и твърди скали в Китай, Аржентина, Канада и Австралия, както и на други, определяни като неблагоприятни, пазари.

Коулман посочва в отделно писмо до борда, че „като приемат тази предложена трансакция от по-голям, по-диверсифициран играч, акционерите могат да избегнат тези рискове, както и потенциалните забавяния или неуспехите в изпълнението на проекта, в замяна на незабавна възвръщаемост“.

За Rio, която се сблъска с опозиция в лицето на активисти относно нейната все още неразработена литиева мина Jadar в Сърбия, Arcadium осигурява бърз напредък в областта на лития.

Това също е тест за способността на концерна да сключва сделки – и най-голямото му придобиване след закупуването на Alcan Inc. за 38 млрд. долара през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още