fallback

Продажбата на логистичното звено на Deutsche Bahn подлежи на решаващ вот

Очаква се надзорният съвет да одобри сделката, въпреки че някои членове сигнализираха, че ще отхвърлят предложението за закупуване без гаранции за работните места

15:43 | 02.10.24 г.

Планираната продажба на DB Schenker, логистичното подразделение на Deutsche Bahn AG, за 14,3 млрд. евро е изправена пред решаващо гласуване в сряда (2 октомври) в рамките на надзорния съвет на държавната компания, съобщава Bloomberg.

Представителите на надзорния орган се събират, за да гласуват планираната продажба на DB Schenker на датската транспортна група DSV A/S. Загубилият наддаването CVC Capital Partners Plc все още се надява бордът да отхвърли споразумението, разкриват източници, запознати с темата.

Служителите на Deutsche Bahn очакват малка разлика между одобрилите и отхвърлилите предложението за придобиване, като някои представители на синдикатите са склонни да отхвърлят сделката, добавят източниците. Други членове на надзорния съвет също изразиха опасения относно сделката и може би все още не са взели окончателно решение.

20-те места в надзорния съвет са поравно разпределени между служители и акционери. Споразумението с DSV вече получи одобрението на управителния съвет на Deutsche Bahn, така че гласуването в сряда е последната стъпка, необходима за ратифицирането му. Надзорните съвети обикновено следват препоръките на управителния съвет, но опасенията, изразени от някои членове, създават несигурна атмосфера около предстоящото гласуване.

Германският железопътен и транспортен синдикат EVG, който има две места в надзорния съвет на Deutsche Bahn, заяви по-рано тази седмица, че се противопоставя на продажбата на DSV и призова за гаранции за работните места. Deutsche Bahn повтори на 30 септември, че DSV е направила „най-високата и атрактивна“ оферта след честен и ясно структуриран процес на продажба.

Ако трансакцията бъде реализирана, Schenker и DSV ще създадат най-голямата логистична компания в света. Тя ще помогне на датската компания да изпревари швейцарската Kuehne und Nagel от гледна точка на обем и приходи.

Изцяло кешовата сделка ще бъде финансирана чрез комбинация от набиране на капитал на стойност 4-5 млрд. евро и дългово финансиране, посочва DSV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още