fallback

Velocity Minerals продава активите си у нас на турската "Тюркерлер" за 59 млн. долара

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на януари догодина

13:52 | 02.10.24 г. 2

Канадската компания за добив на злато Velocity Minerals Ltd. продава 100% от проекта за добив на злато „Розино“ на турската компания „Тюркерлер“, с която е подписала обвързващо споразумение, съобщава компанията.

Сделката е на стойност 59 млн. долара, като освен проекта за добив на злато „Розино“ турската компания ще придобие определени лицензи и заявления за търсене и проучване, както и свързаните с тях условия и права за ползване и дяловете на Velocity в други лицензи, намиращи се в България.

„Тюркерлер“ е диверсифицирана компания с общи инвестиции от над 6 млрд. долара в активни проекти с внимание върху проекти за възобновяема енергия. Тя е много добре позиционирана да отнесе активи като проекта „Розино“ на следващите нива на развитие с подкрепата на българския екип на Velocity“, коментира Кийт Хендерсън, президент и главен изпълнителен директор на Velocity Minerals.

„Инвестицията в проекта „Розино“ ще бъде особено добра новина за жителите на Ивайловградска област, тъй като инвестициите в ресурсния отрасъл носят обхватни икономически ползи за местните жители и бизнес“, допълва той и уточнява, че се очаква съседната мина „Ада тепе“ да затвори през 2026 г., затова разработването на проекта „Розино“ ще бъде необходимо, за да се осигури заетост в тази част на България.

В бъдеще Velocity Minerals ще търси възможности за придобиване на проекти в Европа.

Очаква се сделката с „Тюркерлер“ да бъде финализирана до 31 януари 2025 г., като тя трябва да бъде одобрена от съветите на директорите на двете компании и от регулаторните органи.

Velocity притежава в България 70% от площ "Тинтява", която включва находището „Розино“, намиращо се на етап завършена предварителна оценка на възможностите за реализация. Компанията има 70% участие и в площ „Момчил“, която включва проект „Обичник“, 70% участие в площ „Надежда“, която включва проект „Македонци“, 70% участие в площ „Дънгово“ и притежава 100% от правата за проучване на находища на мед и злато в площ „Иглика“.

Турската компания „Тюркерлер“ е основана преди повече от 50 години в Анкара и в нейните дружества работят общо над 24 хил. служители. Компанията е активна в сферата на строителството, възобновяемата енергия (вятърна, слънчева, геотермална), електропроизводство и електроразпределение, публично-частни партньорства, текстилен сектор и минно дело.

„Тюркерлер“ има опит в големи строителни проекти като водноелектрически централи, тунели, магистрали, метро и болници. Този опит е от ключово значение за сегашното разширяване на компанията в минния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още