fallback

Инвеститори в Northvolt подкрепят компания за съхранение на енергия

Polarium успя да набере близо 50 млн. долара в нов кръг на финансиране с участието на Vargas Holding на предприемача Харалд Микс и пенсионните фондове AMF и Alecta

14:07 | 02.10.24 г.

Компанията за съхранение на енергия Polarium Energy Solutions AB набра 500 млн. шведски крони (49 млн. долара) в нов кръг от финансиране, подкрепен от инвеститори с дялове във финансово затруднения производител на батерии Northvolt AB, съобщава Bloomberg.

Polarium издаде конвертируеми преференциални акции на съществуващи инвеститори, които включват предприемача Харалд Микс, който чрез своя инвестиционен инструмент Vargas Holding AB заложи на някои от най-известните фирми за зелени технологии в Скандинавия, и пенсионните фондове AMF и Alecta.

Според наличната информация Polarium се фокусира върху решения за съхранение на енергия за промишлени и жилищни приложения, като през 2022 г. постигна оценка от над 1 млрд. долара, което ѝ дава статус на еднорог. Неин главен изпълнителен директор е Клас Гунеберг.

Инвестиционният интерес към компанията контрастира с проблемите на друг представител на индустрията за батерии, Northvolt, която доскоро се считаше за един от най-обещаващите играчи в сектора на Европа с фокус върху електромобилните батерии. През последните месеци обаче компанията се сблъска със сериозни производствени и финансови проблеми, което доведе до загуба на клиенти и изчерпване на паричните наличности. В момента Northvolt води преговори с инвеститори и кредитори за осигуряване на свежо финансиране.

Както Vargas, така и AMF са инвеститори в Northvolt.

Сега Alecta инвестира 100 млн. крони в Polarium, въпреки че признава, че компанията не се е развила добре, откакто пенсионният фонд инвестира за първи път в нея през 2022 г.

Polarium, която има ново ръководство, изгради „надеждна бизнес стратегия ”, коментира ръководителят на отдела за инвестиции в Alecta Магнус Тел, добавяйки, че сделката за рестартиране на доставките до най-големия клиент на компанията е „очевидно положителна”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още