fallback

Компания от Абу Даби купува германската Covestro за 12 млрд. евро

Сделката ще се превърне в най-голямото придобиване на европейска компания от близкоизточно дружество

19:15 | 01.10.24 г.

Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) е договорила закупуването на химическия производител Covestro за около 11,7 млрд. евро, с което сделката ще се превърне в най-голямото придобиване на европейска компания от близкоизточно дружество, съобщава Bloomberg.

Adnoc и Covestro заявиха, че придобиването ще оцени германската компания на 62 евро на акция и зависи от това дали петролният производител от Абу Даби ще получи поне 50% плюс една акция в търговото си предложение. Сделката би била най-голямото придобиване на Adnoc и ще ѝ даде контрол над голяма европейска индустриална компания с корени от 19-и век.

Главният изпълнителен директор на Adnoc Султан ал-Джабер търси потенциални цели за придобивания в цял свят, въоръжен с огромни приходи от петрол, които вече превърнаха компанията в един от най-активните участници в енергийни сделки в света. През последните месеци тя придоби дялове в газови проекти в САЩ и Мозамбик. Химическият сектор е важна част от този стремеж, тъй като компанията вижда възможности в продуктите, използвани за производство на пластмаси, докато енергийният преход забавя растежа на търсенето на петрол.

Сделката за Covestro се сключва повече от година след началото на преговорите, като Adnoc първо е предложила 55 евро на акция и след това няколко пъти е повишила цената, съобщава Bloomberg News. Договорената оферта представлява около премия от 11% спрямо цената на затваряне на Covestro в понеделник, както и премия от 54% спрямо 19 юни 2023 г. - последния пълен търговски ден преди Bloomberg News да разкрие първоначалния интерес на Adnoc.

Акциите на Covestro поскъпваха с 4% във вторник. Управителният и надзорният съвет на компанията подкрепят офертата на Adnoc.

„От самото начало тази сделка изглежда попада в категорията „кога, а не дали“, тъй като е дълбоко стратегическа и за двете страни – както от корпоративна, така и от политическа гледна точка“, заяви консултантската компания MKP Advisors в бележка. Според нея е „много вероятно сделката да бъде сключена“.

Като част от сделката, след нейното приключване Adnoc ще се включи в увеличение на капитала, което ще осигури на Covestro свеж капитал в размер от около 1,2 млрд. евро. Компанията от ОАЕ също така не планира да сключи т.нар. споразумение за доминиране, което може да предостави на придобиващите широк контрол върху германска цел. Тя сигнализира, че в бъдеще може да свали Covestro от борсата или да изтласка миноритарните акционери.

Adnoc заяви, че ще финансира придобиването с налични парични средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още