fallback

Производствените цени у нас отново се повишават през август

Най-голямо увеличение на месечна база се наблюдава в цената на енергията

12:34 | 30.09.24 г.

Цените на производител се увеличават за втори пореден месец през август и на месечна, и на годишна база, макар и по-слабо, след като отчетоха спад през юни, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Производствените цени отчетоха леко повишение през май и юни след няколко поредни месеца на спад  заради по-ниската цена на енергията.

Спрямо юли ръстът е от 0,4%, като той се дължи основно на увеличението именно при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9%, а спад е отчетен в добивната (с 1,9%) и в преработващата промишленост (с 1,7%).

По-ниски цени са отчетени при производството на основни метали – с 5,6%, при производството на химични продукти, както и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с по 1%. Ръст има при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 0,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 0,6%, производството на мебели – с 0,5%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността, източник: НСИ

На годишна база през август е отчетен ръст от 1,5%, като основна роля имат цените в добивната промишленост, които се повишават с 9,1%, и тези в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7,7%. Спад спрямо август 2023 г. има в преработващата промишленост – с 0,7%.

Значително понижение на цените има при обработката на кожи, производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 10%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 6,8%, производството на химични продукти – с 6,6%. Повишават се цените на годишна база при производството на мебели – с 11,3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 10,4%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 9,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още