fallback

Русия се доближава до целта на ОПЕК+ за добива на петрол през август

Страната е произвела 8,983 млн. барела суров петрол на ден, което е с около 5000 барела над целта на широкия петролен алианс

12:20 | 10.09.24 г. 1

Русия е била много близо до постигането на целта за добива на суров петрол през август, определена от ОПЕК+, след натиска от страна на широкия алианс за по-ефективно спазване на определените граници за доставките, съобщава Bloomberg.

Страната е произвела 8,983 млн. барела суров петрол на ден през август, разкриват източници, запознати с данните на руското министерство на енергетиката.

Това е с 62 хил. барела на ден по-малко от нивата от юли и само с около 5 хил. барела на ден над целта за добив на Москва, определена в споразумението с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+. Допълнителните барели представляват по-малко от 0,06% от производството на страната през август.

Русия, която е най-големият производител на суров петрол в ОПЕК+, също е един от основните изоставащи в изпълнението на споразумението за доставка, което има за цел да балансира международните пазари. Москва обеща да направи допълнителни съкращения в добива, за да компенсира свръхпроизводството от предходните месеци.

Министерството на енергетиката на Русия не е отговорило на молбата за коментар на Bloomberg.

Русия изостава с около 5000 барела от целите на ОПЕК+ за дневния добив. Графика: Bloomberg

По-голямата ефективност относно целите за доставки на петрол попадна във фокуса на ОПЕК+, тъй като алиансът цели да демонстрира дисциплина на фона на падащите цени през последните месеци. Миналата седмица, в отговор на скорошния ценови спад, ОПЕК+ отложи с два месеца увеличението на доставките, планирано за октомври, но този ход не беше достатъчен, за да стимулира възстановяването на цените.

Русия ще направи малки корекции през октомври и ноември, но по-голямата част от допълнителните ограничения ще настъпят едва следващото лято, тъй като геоложките условия в основните петролни провинции на Русия усложняват зимните съкращения.

Москва въвежда два етапа на ограничения за производството на суров петрол. Първото намаление от 500 хил. барела на ден беше обявено в началото на миналата година, последвано по-късно от намаление с 471 хил. барела на ден, обещано през март, което трябва да продължи до края на ноември. Съкращенията изхождат от базовото ниво от 9,949 млн. барела на ден.

Русия класифицира официалните данни за производството на фона на санкциите на Запада заради инвазията на Кремъл в Украйна, оставяйки на петролните анализатори само няколко показателя, за да следват тенденциите в сектора.

По-рано тази година Москва също така промени начина, по който публикува данните, използвани за съставяне на прогнози за производството на ОПЕК+, което затруднява независимата оценка относно изпълнението на целите за добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още