fallback

China Minmetals поема контрол върху литиеви находища в Северозападен Китай

Компанията придобива дял в подкрепената от властите на провинция Цинхай Qinghai Salt Lake

09:50 | 09.09.24 г.

China Minmetals Corp. ще поеме контрола върху литиева компания, подкрепена от властите на китайската провинция Цинхай, в опит да ускори развитието на индустрията, извличаща белия метал от солени езера в западната част на азиатската страна, съобщава Bloomberg.

Разрастващата се миннодобивна група, която е подкрепена от централното правителство на Китай, ще държи 53% от ново съвместно предприятие, China Salt Lake Group, което от своя страна ще поеме контрол върху Qinghai Salt Lake Industry Co. Регистрираният капитал на новата компания ще бъде 10 млрд. юана (1,4 млрд. долара).

Преструктурирането се обсъжда поне от април и предполага натиск от страна на Пекин за по-голяма роля в изграждането на ключова част от местния сектор за добив на литий. Провинция Цинхай, обхващаща огромна част от Северозападен Китай, може да се похвали с наличието на богати находища на литий под формата на солени езера.

Глобалната литиева индустрия преминава през турбулентна фаза на фона на срива на цените, причинен от продължаващото пренасищане с доставки. Все пак през следващите десетилетия ще е необходимо много по-голямо производство, за да се поддържа търсенето на батерии за електрически превозни средства и съхранение на енергия.

Останалата част от China Salt Lake Group ще остане притежание на две правителствени организации в Цинхай.

Предизвикателствата пред индустрията бяха подчертани миналата седмица, когато Tianqi Lithium Corp., един от най-големите производители на литий в Китай, отбеляза първата си загуба за полугодие от 2020 г., засегнат от огромния ценови спад на пазара.

Компанията отчете нетна загуба от 5,21 млрд. юана (734 млн. долара) за първите шест месеца на годината, което контрастира рязко с регистрираната печалба от 6,45 млрд. юана година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още