fallback

Водещ китайски производител на литий отчете първата си загуба за полугодие от 2020 г.

Година по-рано Tianqi Lithium регистрира печалба от 6,45 млрд. юана

11:28 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Tianqi Lithium Corp., един от най-големите производители на литий в Китай, отбеляза първата си загуба за полугодие от 2020 г., засегнат от огромния ценови спад на пазара на белия метал, който се използва при батериите, пише Bloomberg.

Компанията отчете нетна загуба от 5,21 млрд. юана (734 млн. долара) за първите шест месеца на годината, което контрастира рязко с регистрираната печалба от 6,45 млрд. юана година по-рано.

Излишъкът от предлагане надви по-бавния от очакваното ръст на търсенето от страна на производителите на електрически превозни средства, което доведе до спад при спот цените на лития до тригодишно дъно. Това сви маржовете на производителите, принуждавайки някои компании да преосмислят плановете си за разширяване, да намалят разходите или да затворят съоръжения, за да издържат на спада.

Tianqi казва, че е преминала от тримесечна на месечна формула за ценообразуване за суровината, която добива от находището Talison в Австралия. Корекцията, въведена през януари, има за цел да намали „неблагоприятното въздействие“ от несъответствието между ценовия цикъл и пазарната спот цена.

Компанията, която развива обекти в Китай, Австралия и Чили, заяви, че очаква подобрение на пазарните условия през следващите няколко години. Тя ще продължи да работи с най-големите миннодобивни концерни и ще проучи нови възможности за извличане на ресурси, като същевременно ще ускори развитието на наличния добив.

Наред с изключително волатилния глобален пазар на литий, Tianqi и нейните конкуренти трябва да се справят и с геополитическите и регулаторни промени, докато правителствата се стремят да защитят достъпа до ресурси.

Tianqi се сблъсква с проблеми относно SQM, в която тя е вторият по големина акционер, заради планираното обвързване между чилийската компания и Codelco. През юли Tianqi подаде жалба до съд в Чили, след като местният регулатор на ценни книжа отхвърли искането ѝ да получи одобрение от акционерите за сделка, която ще позволи на държавната компания да поеме контрола върху разрастваща се дейност с литий.

В петък Tianqi заяви, че ще „защити законните права“, които има като акционер в SQM. Тя ще засили комуникацията със съответните страни и ще реагира активно на различни обстоятелства, добавя групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още