fallback

Защо Африка пропуска бума при петрола?

Политическата несигурност и липсата на нови инвестиции в добива ограничават постъпленията на страните в региона от продажбата на петрол при сегашните високи цени

17:00 | 01.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Производителите на петрол в Африка пропускат през последните две години фискалните ползи от по-високите цени на енергийните суровини. Намаляването на традиционния добив на петрол, местните субсидии за гориво и други политики за контрол на цените, променящите се експортни пазари и липсата на инвестиции в нови находища доведоха до това, че най-големите производители на петрол в Африка не успяха да се възползват от ценовия скок през 2022 г. и от устойчиво високите цени през следващите години, пише Oilprice.

Тъй като производството на петрол в Африка намалява, основните производители в региона нямат ресурсите да започнат своя енергиен преход, пише Зайнаб Усман, старши сътрудник и директор на програмата за Африка към Фондация „Карнеги за международен мир“.

Тези страни трябва да разчитат на външно финансиране, за да постигнат целите на ООН за устойчиво развитие и да подпомогнат глобалната борба срещу изменението на климата.

Саудитска Арабия и други производители в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и по-широкия алианс ОПЕК+ генерираха огромни приходи през 2022 г., когато цените на петрола достигнаха 100 долара за барел след руското нахлуване в Украйна. Саудитска Арабия, например, отчете цели 326 млрд. долара приходи от петрол за 2022 г., най-високият резултат за страната от продажби на петрол за една година в ерата на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

В същото време най-големите производители в Африка, включително Нигерия и Либия, станаха встрани от тренда, тъй като производството там намаляваше или беше спряно, а вътрешните политики и сътресенията добавиха още препятствия пред африканските петролни държави, които се възползваха от скока в цените на петрола.

Част от приходите от петрол на Нигерия през 2022 г. трябваше да бъдат използвани за субсидиране на вътрешните цени на горивата, а Либия се разминава с политическата стабилност от свалянето на Муамар Кадафи преди повече от десетилетие. В Ангола, Конго и Екваториална Гвинея липсват нови инвестиции в производството.

Международните компании намалиха инвестициите в африканските производители и вместо това избраха да проучват находища в крайбрежието на Намибия, надявайки се, че това ще бъде следващата Гвиана и следващият голям производител и износител на петрол. 

Най-значителен спад на производството се наблюдава в Нигерия, където добивът на суров петрол спадна с около 1 млн. барела на ден за едно десетилетие - до около 1,5 млн. барела на ден през 2023 г. от 2,5 млн. барела през 2010 г.

Въпреки че остава основен производител на петрол в Африка, Нигерия в момента преминава през най-тежката си икономическа криза за последните години, тъй като реформите, инициирани от президента Бола Тинубу в рамките на миналата година, изостриха кризата с разходите за живот.

След десетилетие на спад в производството, увеличаването на добива е ключов приоритет за нигерийското правителство, което има за цел по този начин да увеличи приходите и валутните резерви.

Кражбите на петрол и вандализмът при тръбопроводите отдавна измъчват петролната и газовата индустрия на Нигерия, прогонвайки големи предприятия от страната и често водейки до форсмажорни обстоятелства в ключовите терминали за износ на суров петрол.

Комбинацията от инфраструктурен вандализъм и кражба на петрол с липсата на инвестиции в капацитет направи Нигерия най-изостаналата в производството на суров петрол в ОПЕК+. Поради недостатъчното производство картелът дори намали квотата за добив на петрол в Нигерия през 2023 г.

Националната петролна компания на Нигерия, NNPC Ltd., обяви  извънредно положение в петролната и газова индустрия на Нигерия, тъй като най-големият производител на петрол в Африка не може да увеличи производството.

NNPC вярва, че Нигерия трябва да предприеме извънредни мерки за справяне с предизвикателствата, които измъчват петролната и газова индустрия от години, посочва главният изпълнителен директор на NNPC Group Меле Киари.

Анализ на петролните и газови активи в Нигерия установява, че най-големият производител на ОПЕК в Африка може лесно да добива по 2 млн. барела на ден, без да разполага с нови платформи, добавя Киари.

От страна на предлагането, сортовете суров петрол в Африка също са изправени пред предизвикателства, на фона на нарастващата конкуренция на американския петрол на азиатския пазар и, напоследък, евтините барели руски петрол, които Индия и Китай разграбват, тъй като Западът забрани вноса от Русия.

Инвестиции в чиста енергия 

С нарастването на призивите през последните години към производителите да загърбят петрола, за да спасят планетата, африканските държави все още разчитат на приходите от продажбата на петрол, които се превърнаха в гръбнака на техните икономики.

Тези приходи също ще са необходими на африканските страни, за да започнат прехода към възобновяеми енергийни източници, тъй като нивата на инвестиции в чисти технологии на континента са крайно недостатъчни за постигане на целите в тази област.

Достъпът до енергия е сред най-важните приоритети в Африка, където 600 милиона души живеят без електричество, изтъква Международната агенция по енергетика (МАЕ).  

В допълнение, високата цена на капитала е основна пречка за увеличаване на инвестициите в чиста енергия в Африка, добавя агенцията, която се застъпва за бърз енергиен преход.  

„Обременени от значителни изплащания относно дълговете, финансирането на проекти за чиста енергия е оскъдно, тъй като необходимостта от концесионна подкрепа става все по-очевидна“, посочва МАЕ, визирайки инвестициите в чиста енергия в Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 01.09.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още