fallback

Най-ценната миннодобивна компания в Китай вероятно ще пропусне целта за добива на литий

Zijin очаква производството на белия метал да падне под целта от 25 хил. тона през годината

10:22 | 27.08.24 г.

Zijin Mining Group Co., най-ценната миннодобивна компания в Китай и амбициозен производител на литий, заяви, че ще пропусне насоките си за производство на белия метал за батерии тази година, тъй като цените на суровината продължават да спадат. 

Производството на литий на Zijin ще намалее под целта си от 25 хил. тона, предупреди компанията инвеститорите в понеделник, след като отчете ръст от 46% на печалбата за първото полугодие, съобщава Bloomberg.

Фирмата ще контролира скоростта, с която нейните проекти се изграждат, докато индустрията се бори със свръхпредлагането, добавя Zijin.

Основният бизнес на компанията е свързан с добива на мед и злато, като сега тя инвестира в проучване на залежи на литий в Китай, Аржентина и Демократична република Конго. В отговор на спада в цените, през май фирмата преразгледа в посока нагоре целта си за производство на литий за следващата година с 20 хил. тона до общо 100 хил. тона.

Zijin обяви, че очаква пренасищането с литий да се задържи в близко бъдеще, въпреки че слабостта при цените може да ускори повторното балансиране между търсенето и предлагането.

Спот цените на литиевия карбонат, ключов материал, използван в батериите за електрически автомобили, се намират на около тригодишни дъна, тъй като прекомерното предлагане превъзмогна по-бавния от очакваното растеж на търсенето от индустрията за електрически автомобили.

По-рано тази седмица UBS Group AG понижи прогнозите си за цените въз основа на това, че пазарът ще се задържи в среда на значителен излишък поне до 2027 г.  

По-рано този месец Ganfeng Lithium, която добива и обработва литий, подписа споразумение за създаване на съвместно предприятие в Турция с производителя на литиево-йонни батерии Yiğit Akü на стойност 500 млн. долара. По този начин Ganfeng ще използва своя литий, за да създава продукти надолу по веригата. Според борсов документ двете компании планират да построят завод за батерии в Турция с годишен производствен капацитет от 5 гигаватчаса (ГВтч).

Проектът ще се фокусира върху разработването и производството на настоящи и бъдещи технологии за литиеви батерии. Тези продукти ще намират приложение и в морското дело и авиацията, изтъква Ganfeng.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още