fallback

Най-големият производител на уран в света е принуден да намали добива

Забавяния на проекти и недостиг на сярна киселина са едни от причините за промените в плановете за 2025 г.

17:03 | 26.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Казахстан, най-големият производител в света на уран, свива плановете си за производство за следващата година на фона на забавяния на някои проекти и липса на сярна киселина, необходима за извличането на радиоактивния метал от земята.

Властите в страната коригираха плановете си за производство за 2025 г. до 25-26,5 хил. тона уран от „първоначалното си намерение“ за 30,5-31,5 хил. тона. Това съобщи държавното предприятие „Казатомпром“ в регулаторен документ. Новият план за догодина обаче все пак предполага ръст на дейността от 12% спрямо насоките за 2024 г. за 22,5-23,5 хил. тона, посочват още от компанията, съобщава Bloomberg.

През последните четири години цените на урана нараснаха повече от четири пъти в очакване на повишено търсене на ядрено гориво. САЩ, Япония и Франция са сред 22-те държави, които в края на миналата година обещаха да утроят капацитета си на ядрена енергия до 2050 г.

Забавянията в производството на едноименната компания, която отговаря за находище „Буденовское“, са причина за значителна част от коригираната продукция, посочват от „Казатомпром“. Очаква се операциите там сега да произведат 1300 тона уран следващата година вместо преди това очакваните 4000 тона.

Резервите на „Казатомпром“ са намалели с 20% до 6132 тона през първата половина, но компанията все още има „достатъчно ниво на запаси за изпълнение на съществуващите си договорни ангажименти през 2025 г.“, се посочва още.

Компанията посочва също, че плановете за производството и разработването на мини за 2026 г. и нататък ще бъдат обявени, когато междинните резултати за 2025 г. бъдат публикувани.

В началото на тази година от „Казатомпром“ предупредиха, че има вероятност да не бъдат изпълнени производствените цели през следващите две години, добавяйки още един риск за доставките, докато търсенето на ядрено гориво се възстановява.

Неуспехът е още едно предизвикателство пред доставките, помогнали за изстрелването на цените на урана до 15-годишни върхове. Миналогодишният преврат в Нигер прекъсна доставките за европейските реактори, а ключовият миньор Cameco Corp. понижи производствените си цели заради трудности пред дейността в Канада. Много мини бяха затворени, тъй като цените се сринаха след бедствието в АЕЦ „Фукушима“, а сега операторите се надпреварват да ги върнат към работа, тъй като търсенето се възстановява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:03 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още