fallback

Най-големият производител на стомана в света предупреждава за тежка криза в индустрията

Тя може да се окаже по-сериозна и от преживяното през 2008 г. и 2015 г.

13:31 | 14.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайската стоманодобивна промишленост е изправена пред криза, по-сериозна от сривовете през 2008 г. и 2015 г. Това предупреди най-големият производител в света, оприличавайки настоящите условия в индустрията на "тежка зима", предаде Bloomberg.

„Кризата вероятно ще бъде по-дълга, по-тежка и по-трудна за понасяне, отколкото очаквахме", заяви Ху Уанмин, председател на China Baowu Steel Group Corp. на полугодишната среща на компанията.

Китайският пазар на стомана - най-големият в света - дава множество предупредителни знаци, тъй като спадът в сектора на недвижимите имоти и по-слабата активност на заводите опустошиха вътрешното търсене през тази година, като цените паднаха до няколкогодишно дъно, а заводите натрупаха загуби. Само Baowu произвежда около 7% от световната стомана и посланието на Ху вероятно ще обезпокои конкурентите в Азия, Европа и Северна Америка.

Стоманодобивната промишленост в Поднебесната империя претърпя опустошителни спадове по време на световната финансова криза от 2008-2009 г. и отново през 2015-2016 г. И в двата случая кризите в крайна сметка бяха преодолени с помощта на мащабни стимули - перспектива, която изглежда все по-далечна през 2024 г., когато президентът Си Дзинпин се опитва да преобрази икономиката.

От Baowu не предлагат повече информация за причините за настоящия спад и се съсредоточават върху това как трябва да се реагират: като се запазят паричните средства и се сведат до минимум рисковете.

"Финансовите отдели на всички нива трябва да обърнат по-голямо внимание на сигурността на финансирането на компанията", се казва в изявление на производителя. В него се посочва, че е необходимо да се засили контролът, включително по отношение на просрочените плащания и откриването на фиктивни сделки. "В процеса на преодоляване на дългата и сурова зима паричните средства са по-важни от печалбата", се посочва още.

Докато заводите се намират в затруднение, запасите от желязна руда нарастват, а арматурното желязо, използвано в строителството, е по-евтино от когато и да било от 2017 г. насам. Производството на стомана става все по-нерентабилно, което оказва натиск върху заводите да намалят производството. Междувременно износът е напът да надхвърли 100 млн. тона или най-много от 2016 г. насам.

Предупреждението на Baowu подсилва мрачното настроение на пазара, след като цената на желязната руда - ключовата суровина, необходима за производството на стомана - падна отново под 100 долара за тон. Фючърсите поевтиняха с 1,7% до 96,85 долара за тон в сряда, с което загубите за тази година достигнаха повече от 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още