fallback

Може ли българският технологичен сектор да се позиционира на световно ниво

Подкрепата на предприемачеството е важно за задържане на талантите у нас

14:08 | 13.08.24 г. 1

До 2027 г. България да бъде разпознавана като технологичен хъб в Европа в сферата на дълбоките технологии, защото там имаме най-сериозния потенциал. Това е целта на #Breaking grounds - една от най-интересните инициативи, които са се случвали в предприемаческата екосистема у нас. Това коментираха Теодор Георгиев, Co-Founder & Head @ Storytelling Studio, и Кристиана Кунева, Chief Business Development Officer @ Strollytellling Studio, в предаването "Бизнес старт" по  Bloomberg TV Bulgaria.

Гостите обясниха, че целта е да се изгради брандът на България, който да позиционира технологичния сектор на световно ниво.

Основен акцент на инициативата е иновациите да се превърнат в предпоставка за национално развитие. Това се осъществява чрез подкрепа на предприемачеството и екосистемата около него, за да може то да задържа талантите у нас и да привлича все повече инвестиции.

„Когато създаваме този модерен разказ за България, който е базиран върху иновациите, като предпоставка за развитие на икономиката, ние всъщност искаме да достигнем до заинтересованите страни – фондовете за рисков капитал, корпорациите и българските общности в САЩ, Великобритания и Западна Европа“, каза Кунева.

Гостите разкриха резултатите от инициативата, като над 250 хил. инвеститори и иноватори са били достигнати в Европа, а целта догодина е да осъществят форуми и извън Стария континент. Генерираната сума от сделки и затваряне на инвестиции е много по-голяма от разходите около организацията на събитието. Технологичният сектор у нас е генерирал около 4,5% от БВП за 2023 г., като се очаква до края на 2025 г. този процент да достигне 16 на сто.

The Global Startup Ecosystem Index, който измерва качеството на стартъп екосистемите, нарежда страната на 37-о място в света и на 6-о място в Източна Европа. Страната е и на водещо място по дял жени – 28%, които се занимават с ИТ и комуникационни технологии, докато средното за ЕС е 19%. А в класация, която представя петдесетте топ дестинации в Европа за стартиране на бизнес, София заема лидерското място по процент жени, основали компании.

Гостите вярват, че икономика базирана на иновации, е решение на много от проблемите, с които страната се сблъсква. Над 120 хил. души са заети в технологичния сектор, като това може да бъде двигателят на икономиката на България.

Предприемаческата среда в България се развива добре благодарение на инженерния талант у нас, като в последните 10 години са инвестирани над 1 милиард евро в стартиращи компании. България е изключително напреднала в сектори като финтех и healthtech, а аутсорсингът преминава в продуктови компании, посочи Георгиев.

Страната държи и лидерска позиция в Югоизточна Европа относно брой местни фондове за рисков капитал, като те са на обща стойност около 1 млрд. лева. Благоприятната бизнес среда, данъчните политики, достъпът до еврофинансиране, висококвалифицираната работна сила, конкурентните цени и сравнително ниските разходи за живот правят България атрактивна дестинация за кадри и инвестиции, допълни Кунева.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още