fallback

Промишленото производство у нас продължава да намалява и през юни

Това е 18-и пореден месец на спад на годишна база

11:53 | 09.08.24 г. 3

Индексът на промишленото производство в България през юни намалява с 5,2% спрямо същия месец на предходната 2023 година, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е 18-и пореден месец на спад.

Източник: НСИ

Най-сериозен годишен спад е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 17,2%, в добивната промишленост – със 17%, при преработващата промишленост – с 2,4%.

Спрямо юни 2023 г. в преработващата промишленост най-съществен е спадът при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 32,5%, производството на превозни средства, без автомобили – с 28,1%, производството на електрически съоръжения – с 25,3%.

Значителен ръст е отчетен при производството на химични продукти – с 33,8%, и при производството на основни метали – с 25,4%.

Промишленото производство спрямо май

Източник: НСИ

На месечна база понижението през юни е с 0,2%, показват предварителните и сезонно изгладени данни. Най-голям спад спрямо предходния месец е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,8%.

При преработващата промишленост е отчетен ръст от 2,2%, а в добивната – с 0,7%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – със 7,7%, производството на химични продукти – със 7,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 5,9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 5,7%.

Понижение има при производството на тютюневи изделия – със 7,1%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 6,3%, производството на мебели – с 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още