fallback

През есента ще има нов договор между "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи"

В модерната производствена база ще се разработват нови щамове, което ще бъде гаранция за развитието на предприятието, посочи икономическият министър

20:50 | 09.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През септември или октомври може да има нов договор между "Ел Би Булгарикум" и японската компания "Мейджи". Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов по време на изслушване в парламента по искане на депутата Богдан Богданов от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", предаде БТА. Той обясни, че с договора ще се осигури развитие на модерната производствена база и новите щамове, което ще бъде гаранция за развитие на това предприятие.

Николов посочи, че с негова заповед от 15 юли е сформирана междуведомствена работна група със задача за изготвяне на мотивирано становище във връзка с преговорния процес, за да се гарантира в максимална степен защита на правата на България и на "Ел Би Булгарикум", както и за постигане целите на проекта за стратегическо партньорство между дружеството и японската "Мейджи".

„В тази работна група, освен представители на икономическото ведомство, участват и експерти от Патентното ведомство, ДАНС, Държавната консолидационна компания и държавното дружеството. До момента са проведени няколко заседания и сме пред финализиране на проект на договор, който ще бъде предоставен при предстоящото идване на представители на "Мейджи" в началото на септември“, уточни министърът и изрази надежда да "няма някакви тежки клаузи", които да бъдат причина да не се стигне до договор.

Министърът разкри, че след встъпването си в длъжност е бил свидетел на сериозно напрежение между тогавашния изпълнителен директор на дружеството, производствената база, доставчиците и различните търговци, синдикатите, което, според него, се е дължало на недалновидното ръководство от страна на изпълнителния директор.

„В този контекст сменихме цялото ръководство на дружеството, повишихме заплатите в производството и лабораториите, прекратихме голям брой ненужни договори, за които се даваха определени пари и може би поради тази причина средствата не отиваха при служителите“, отбеляза Петков. И съобщи, че е била отворена отново комуникацията с търговските вериги и международните партньори на дружеството.

По думите му, в резултат на тези действия са постигнати най-добрите показатели при продажбите за юни и юли на месечна база за последните пет години.

В началото на август изпълнителният директор на дружеството Живко Живков обяви, че няма забавяне по проекта между дружеството и японската "Мейджи" за създаването на съвместен научно-изследователски център в София. „Към момента с колеги от различни институции работим по конструирането на окончателен договор, очаквайки в средата на септември в България да пристигнат представители на "Мейджи", за да обсъдим един коректен и от взаимен интерес контракт, развиващ науката в "Ел Би Булгарикум", обясни изпълнителният директор на компанията, и уточни, че този документ няма общо с лицензионните договори с японската компания.

Според него идеята е в бъдещия център да се разработват нови, полезни за човека щамове в рамките на партньорство между България и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още