fallback

Общо 40% от германския бизнес обмисля да мести производства заради енергийните разходи

Почти половината от големите компании се оплакват от бюрокрация и скъпа енергия

20:40 | 01.08.24 г. 5
Автор - снимка
Създател

Общо 4 от всеки 10 производители в Германия обмислят да ограничат производството си или да се преместят от страната заради високите енергийни разходи и бюрокрацията, според резултатите от проучване на Асоциацията на германските индустриални камари, цитирано от Bloomberg.

Да вземат такова решение са по-склонни (близо 50%) ръководителите на енергийно интензивните компании с персонал над 500 души.

Прекалената бюрокрация и неяснотата относно енергийните разходи са най-голямото притеснение за бизнеса в Германия, показват още данните.

Bloomberg припомня, че германската индустрия се отнесе много скептично към плановете за енергиен преход на Европейския съюз (ЕС). След това и енергийната криза, която обхвана континента преди две години заради войната в Украйна, се отрази много негативно на сектора. Сега две трети от компаниите са категорични, че конкурентоспособността им е намалена заради високите разходи за енергия.

Авторите на проучването - DIHK, са категорични, че правителството трябва да преосмисли енергийната си политика.

В същото време официалната статистика показва непрекъснат спад на цените на електроенергията и на природния газ през последните месеци. През май например Destatis измери спад на енергийните цени с 6,4%, като цената на газа е с 16,3% по-ниска, а на електроенергията - с повече от 11%. Сега през лятото цената навсякъде в Европа се повиши на фона на горещините, обхванали части от континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още