fallback

Най-големият производител на литий в света закрива половината от капацитета си в Австралия

Albemarle предприема цялостен преглед на разходите на фона на ценовия спад при суровината

17:16 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Albemarle Corp. закрива половината от сегашния си производствен капацитет в Австралия и спира разширяването си в страната на фона на задълбочаващия се спад на цените на лития, ключов материал за електромобилните батерии, пише Bloomberg.

Най-големият производител на литий в света обяви, че е започнал цялостен преглед на своите разходи и оперативната си структура. Компаняита отменя строителството на трети завод за преработка на литий в Западна Австралия, което ще я сблъска с такси от 900 млн. долара до 1,1 млрд. долара през третото тримесечие.

Решението ще доведе до загуба на 300 работни места и се дължи „изцяло на пазарните условия и търговските реалности, че цените на лития ще останат по-ниски за по-дълго време“, разкрива говорител на Albemarle Australia. 

Спот цените на преработвания в Китай литиев карбонат се сринаха с около 80% от пика през 2022 г. до най-ниското им ниво от юли 2021 г., като по-бавното от очакваното търсене на електромобили допълнително оказва низходящ натиск на цените, притиснати от пренасищането на пазара на литий.

Някои по-малките миннодобивни компании с по-високи разходи вече затвориха мини поради ценовия спад, включително Core Lithium Ltd. В Китай Zhicun Lithium Group Co. насочи две карбонатни мини в процес на поддръжка.

Спадът на пазара усложни плановете на САЩ и техните дипломатически съюзници да използват австралийски минерали за батерии като част от усилията за прекъсване на зависимостта от Китай. Австралия е най-големият доставчик на литий в света и се стреми да увеличи производството на метала.

Albemarle, американска компания, обяви, че поддържа своите „перспективи за цялата година“, като се очаква подобренията при разходите и нарастването на обема да компенсират текущите ниски цени.

„Това е сложен проблем и оказва влияние върху международните пазари в сектора на стратегически важните минерали в световен мащаб“, изтъква австралийският министър на ресурсите Мадлин Кинг. „Текущите условия на литиевите пазари подчертават значението на политическата подкрепа за сектора на значимите минерали в Австралия, за да се помогне за справяне с изкривяванията на световните пазари“, добавя министърът.

Кинг призова политическите си съперници в парламента да подкрепят мерките за укрепване на местната индустрия, включително плана на правителството да въведе данъчни стимули за производителите на литий до 2027 г.

Миналата година Австралия си осигури подкрепата на САЩ за развитието на своята индустрия за стратегически важни минерали, след като двете страни постигнаха споразумение за координиране на политиките и инвестициите в подкрепа на растежа на сектора. Споразумението между Канбера и Вашингтон ще обхване и сферата на чистата енергия, тъй като се очаква Австралия да се превърне в основен производител на водород и амоняк.

„Договорът за климата, стратегически важните минерали и чистата енергия е амбициозно споразумение“, изтъква австралийският премиер Антъни Албанезе в реч пред парламента в понеделник. „Това ще разшири и диверсифицира нашите доставки на чиста енергия. Ще насърчи устойчивото снабдяване и обработка на стратегически важни минерали и ще подпомогне развитието на чист водород, батерийни технологии и други чисти енергийни продукти“, добавя Албанезе.

Сделката също така проправя пътя на австралийските доставчици на тези минерали и възобновяема енергия да бъдат третирани като местни доставчици съгласно Закона за производство на отбранителни продукти на САЩ.

Това ще стимулира инвестициите обратно към австралийските компании, подкрепено от регулация като знаковия Закон за намаляване на инфлацията в САЩ (IRA), който даде нов живот на глобалните вериги за доставка на възобновяема енергия от август.

Литият не е единственият потърпевш сред металите за електромобилни батерии. Според индустриални представители, участващи на Световния форум за минералите в Париж през юли, светът ще се нуждае от все по-големи количества литий, кобалт и мед, за да може да се откаже изцяло от употребата на изкопаеми горива, но през следващите няколко години този график остава под въпрос.

„Мисля, че в момента има много големи съмнения, че това ще се случи“, казва на конференцията Матиас Мидрайх, бивш главен изпълнителен директор на белгийската група за рециклиране и батерийни материали Umicore. „Това прави много трудно инвестирането“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още