fallback

Печалбата на Tata Steel изостава от прогнозите заради разходите за преструктуриране

Приходите за тримесечието намаляват с близо 8 на сто до 547,7 млрд. рупии

21:36 | 31.07.24 г.

Индийският гигант в стоманодобивната индустрия Tata Steel Ltd. не успя да отговори на прогнозата за печалбата за първото тримесечие, тъй като компанията направи еднократни провизии за преструктуриране и политически дарения. Върху неблагоприятния резултат повлия и по-големият спад на приходите, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на групата за периода април-юни скочи с 51% на годишна база до 9,6 млрд. рупии (115 млн. долара). Резултатът обаче изостава от оценката на анализатори за печалба от 12,48 млрд. рупии.

Приходите за тримесечието са намалели със 7,9% до 547,7 млрд. рупии.

Компанията извърши еднократни разходи от 3,6 млрд. рупии. Това включва 1,75 млрд. рупии под формата на вноски към електорални тръстове и 1,8 млрд. рупии провизии за преструктуриране.

Общите разходи на Tata Steel паднаха с 11% на годишна база до 523,9 млрд. рупии, водени от по-ниските разходи за материали.

През последните години групата се стреми да диверсифицира приходите, фокусирайки се върху по-екологични решения. Още през 2022 г. стана ясно, че нидерландското звено на Tata Steel планира да доставя „зелена“ стомана за европейските заводи на Ford Motor Co. след 2030 г. съгласно споразумение между двете компании, съобщава Ройтерс.

Групата се стреми да започне да произвежда стомана без изкопаеми горива, известна още като „зелена“, през 2030 г. в своя завод в Нидерландия.

По-рано тази година Tata Steel Nederland възложи на компаниите Danieli и Tenova да изградят инсталация за директно редуциране, електродъгова пещ и други съоръжения в нейния завод в Северна Нидерландия. Звеното се стреми да кандидатства за необходимите разрешителни преди края на тази година.

Основната цел е до 2045 г. Tata Steel Nederland да стане екологична и кръгова компания за стомана. Този план, към който спада и производството на зелена стомана, ще се изпълни на три етапа. Компанията също така иска да предприеме мерки за допълнително намаляване на емисиите и праховите частици и да използва повече скрап в производството на стомана (от 17% на 30%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още