fallback

PetroChina се ангажира да премахне всички емисии на метан

Компанията се включи към т.нар. Харта за декарбонизация на индустрията за петрол и газ

18:22 | 22.07.24 г.

Китайският държавен петролен гигант PetroChina Co. се присъедини към 50 други производители на петрол и газ в Хартата за декарбонизация на индустрията за петрол и газ (OGDC) - обещание, направено миналата година от индустрията за изкопаеми горива за премахване на емисиите на метан до края на десетилетието, съобщава Bloomberg.

PetroChina представлява около 3,5% от световното производство на петрол, което означава, че OGDC сега представлява приблизително 40% от общия добив, показва изчисление на Обединените арабски емирства (ОАЕ), които инициираха обещанието на срещата на върха за климата на ООН, COP28, миналата година. Целите, които включват и спиране на рутинното изгаряне на природен газ, не са обвързващи, но до 2025 г. компаниите трябва да представят план за постигане на целите.

Това бележи „важен момент за китайското лидерство“, изтъква Султан Ал Джабер, ръководител на Abu Dhabi National Oil Co. и президент на COP28. Той „изпраща мощен сигнал до глобалните компании, които тепърва ще се ангажират, за да направят това, което трябва, и за да изберат правилната страна на историята“.

OGDC е една от знаковите инициативи на председателството на ОАЕ на миналогодишната среща на върха на ООН за климата, където страните се споразумяха за първи път да се откажат от изкопаемите горива. Въпреки че никоя от компаниите не се е ангажирала да намали производството на въглеводороди съгласно обещанието, ограничаването на метана е важно, тъй като той е един от най-мощните парникови газове.

Други подписали OGDC са Shell, BP, TotalEnergies и Occidental Petroleum. Списъкът включва още бразилската Petrobras, нигерийската NNPC и казахстанската KazMunaiGaz.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още