fallback

ЕС налага мита върху вноса на китайски биодизел

ЕК ще въведе временни налози, вариращи от 12,8% до 36,4%

10:25 | 20.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз (ЕС) предприема мерки срещу китайския внос на биодизел, след като разследва оплаквания, че потокът от възобновяеми горива на несправедливи цени подбива производителите в блока и ощетява работниците, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК) ще наложи временни антидъмпингови мита върху китайския внос на биогорива след четири седмици, вариращи от 12,8% до 36,4%, информира Европейския борд за биодизел (EBB), цитирайки документ от регулаторите.

„Нашите европейски предприятия страдат твърде дълго от натиска на китайския внос на несправедливи цени и сме много щастливи да видим, че Европейската комисия предприема действия“, изтъква президентът на EBB Дикен Поснет. 

Решението отразява опасенията сред производителите на горива в ЕС се притесняват да не бъдат подкопани от компании в Азия, които вероятно смесват горива с по-евтини съставки и след това ги етикетират неправилно, за да отговарят на условията за стимули, очертани от целите за възобновяема енергия на 27-членния блок. Подобни опасения се наложиха и в САЩ, където бизнес групи настояват администрацията на президента Джо Байдън да увеличи митата върху китайското олио за готвене, използвано за производството на нисковъглеродни горива.

Митата трябва да имат положителен ефект за производителите в ЕС, въпреки че регионът е натрупал достатъчно запаси от биодизел, което означава, че ефектите от търговските бариери най-вероятно ще закъснеят, коментира Брет Гибс, анализатор в Bloomberg Intelligence.

EBB, която представлява европейските производители на биодизел, заяви в петък, че е „сериозно загрижена“, че ЕС не е включил китайското устойчиво авиационно гориво, или SAF, в антидъмпинговите мерки. Групата заяви, че ще разгледа въпроса с регулаторите като основен приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 20.07.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още