fallback

Производител на натриеви батерии си осигури 55 млн. долара финансиране

Peak Energy ще използва част от финансирането за строеж на фабрика в САЩ, която трябва да заработи през 2026 г.

19:30 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Peak Energy, стартъп компания за съхранение на енергия, получи 55 млн. долара финансиране за увеличаване на производството на натриево-йонни батерии, които фирмата позиционира като алтернатива на широко използваната литиево-йонна технология, съобщава Bloomberg.

Кръгът на финансиране от серия A е ръководен от Xora Innovation и към него се присъединяват съществуващи поддръжници като Eclipse Ventures и TDK Ventures. Peak планира да използва финансирането отчасти за изграждане на фабрика в САЩ, която се очаква да отвори врати през 2026 г.

Технологията на Peak използва натриеви йони, които се получават от естествени каменни соли и саламура (разсол), като например калцинирана сода, които са лесно достъпни и по-евтини от лития. Натриевите батерии могат да предложат по-дълъг жизнен цикъл, изтъква главният изпълнителен директор Ландън Мосбург.

„Натриево-йонните батерии са голям напредък за широкомащабно съхранение на енергия“, посочва Мосбург. „Те могат да издържат до 15 000 цикъла в сравнение с 8 000 за литиево-йонните аналози“.

Интересът към технологията се засили през 2022 г., когато цените на лития се покачиха, което предизвика опасения за веригата на доставки. Литиевите батерии също са податливи на възпламеняване, когато са повредени. Натриево-йонните конструкции обаче имат по-малка енергийна плътност и не са много подходящи за процъфтяващия пазар на електрически превозни средства, смята Юи Дзоу, анализатор от BloombergNEF. Скорошните спадове в цените на лития също направиха доминиращата технология по-конкурентоспособна.

Управата на Peak има опит в областта на чистата енергия, като може да разчита на ръководители, които преди това са работили в Tesla Inc., SunPower Corp. и Northvolt AB. Компанията планира да предложи системи за дълготрайно съхранение на енергия в мащаб към мрежата.

Друга компания, Natron Energy Inc., откри тази година завод за натриево-йонни батерии в Мичиган, насочен към центровете за данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още