fallback

Печалбата на J&J засенчи прогнозите заради силните фармацевтични продажби

Въпреки това компанията понижи очакванията си за целогодишната печалба, за да отрази скорошните придобивания

16:09 | 17.07.24 г.

Печалбата на Johnson & Johnson за второто тримесечие надмина прогнозите на Wall Street благодарение на силните продажби на фармацевтичния бизнес, въпреки че компанията понижи насоките си за цялата година, за да отчете редица скорошни придобивания, съобщава Bloomberg.

Коригираната печалба за тримесечието достига 2,82 долара на акция, засенчвайки медианната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори с 11 цента.

И макар продажбите на лекарства да са малко по-високи от прогнозите, приходите от продажбата на медицински устройства изостават от очакванията, както и разходите за научноизследователска и развойна дейност.

Цената на акциите на J&J спада от началото на годината, тъй като инвеститорите се притесняват от по-ниските продажби на Stelara, противовъзпалително лекарство, което скоро ще се сблъска с конкуренцията в САЩ и Европа, и продължаващите съдебни спорове с потребители, които твърдят, че базираната на талк бебешка пудра на компанията е в основната на техни онкологични заболявания.

„Признаваме, че има няколко проблема“, посочва главният финансов директор Джо Уолк. „Мисля, че сме в много добра позиция да се справим с това и да растем дори през първата година от загубата на изключителност на Stelara“, добавя той.

Компанията заяви, че ще генерира оперативни продажби от 89,4 млрд. долара през 2024 г., което е увеличение от 6,4% спрямо предходната година, след придобиването на Shockwave Medical за 13,1 млрд. долара. J&J купи също Proteologix Inc. през юни и експерименталното лечение на екзема NM26 от частната Numab Therapeutics по-рано този месец.

Поради тези сделки се очаква коригираната оперативна печалба за годината да бъде 10,05 долара на акция, което е спад от средната оценка от 10,68 долара на акция, публикувана през април. Прогнозата включва печалба от 5 цента на акция от подобрено представяне, изтъква J&J.

Проблемите с продуктите с талк

J&J предложи извънсъдебни споразумения по по-голямата част от неуредените искове за продуктите с талк чрез изплащане на повече от 6 млрд. долара за 25 години. Ищците имат време до 26 юли да гласуват в полза на сделката, като J&J се нуждае от подкрепата на поне 75% от ищците, за да изпълни споразумението.

Компанията е „предпазлив оптимист“, че споразумението ще се осъществи.

J&J разчита на своите лекарства за рак и автоимунни заболявания, за да компенсира предстоящия спад на Stelara. Darzalex, лечение на множествен миелом, което сега е най-популярното лекарство на J&J, надмина прогнозите на анализаторите през второто тримесечие, както и лечението на псориазис Tremfya и лекарството за рак на простатата Erleada.

Миналата година J&J отдели подразделението за потребителски здравни продукти, което произвежда Tylenol и Listerine, за да се съсредоточи върху бизнеса с фармацевтични продукти и медицински устройства с по-висок марж. Компанията, която е похарчила близо 35 млрд. долара за придобивания през последните 18 месеца, ще бъде „опортюнистична“ в търсенето на сделки за разширяване на своята продуктова линия, изтъква Уолк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още