fallback

Френската Eramet проучва добив на никел в Индонезия с китайски партньор

Ако бъде реализиран, този проект ще бъде първото подобно съоръжение в островната страна с участие на западни инвеститори

14:31 | 05.07.24 г.

Френската миннодобивна компания Eramet проучва партньорство с китайската Zhejiang Huayou Cobalt Co. за добива на никел за батерии в Индонезия, след като подобен проект с европейски партньор пропадна миналия месец, съобщава Bloomberg.

Eramet преговаря за споразумение за доставка на руда за инсталация за киселинно излугване под високо налягане (HPAL), управлявана от китайската фирма в Индонезийския индустриален парк Weda Bay, разкриват запознати с въпроса източници. Eramet обмисля да придобие и дял в завода Huafei, контролиран от Huayou, най-голямото съоръжение за HPAL в света, добавя един от източниците.

Говорител на Eramet отказа да коментира преговорите.

В по-ранно изявление компанията посочва, че продължава да оценява по-нататъшни инвестиции в Индонезия.

Този ход подчертава трудността, пред която са изправени западните фирми при създаването на верига на доставки на стратегически значими минерали, освободена от китайско влияние.

Миналия месец Eramet отмени плановете си за изграждане на рафинерия за никел и кобалт на стойност 2,6 млрд. долара с германската BASF SE във Weda Bay, като последният се позова на нарастващата наличност на никел.

Този проект би бил единственото съоръжение за HPAL в Индонезия със западни акционери, което потенциално би му позволило да кандидатства за щедрите субсидии съгласно Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA). Китайските компании успяват много по-бързо и евтино да изграждат подобни инсталации спрямо западните си съперници, въпреки че и те се сблъскват с проблеми относно това как управляват хвостохранилищата на фона на сериозните рискове от замърсяване.

Очаква се през следващите няколко години в Индонезия да заработят още китайски съоръжения за обработка на руда, докато глобалното търсене на батерии за електромобили продължава да расте.

Huayou вече управлява две инсталации в страната и е готова да построи още две в партньорство с бразилската Vale SA.

Листнатата в Австралия Nickel Industries Ltd и индонезийският конгломерат PT Harum Energy също строят заводи с Tsingshan Holding Group, най-големия производител на никел и неръждаема стомана в света.

Междувременно в Индонезия се наблюдава растяща тенденция на преход на въгледобивните компании към метали, свързани с енергийната трансформация. През февруари местната компания Harum Energy придоби дял в завод за преработка на никел, след като месец по-рано увеличи участието си в Westrong Metal Industry, която управлява никелова фабрика в Уеда.

Индонезийските въгледобивни компании все повече се стремят да използват печалбите си от изкопаеми горива, за да предпазят бизнеса си в бъдеще, докато енергийният преход набира сила. PT Adaro Energy Indonesia строи завод за топене на алуминий в Калимантан, докато PT Indika Energy и PT United Tractors купиха дялове в активи, извън въгледобива през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още