fallback

Структурата на SK е разтърсена, докато групата търси пари за развода на своя председател

Шестгодишна суматоха на придобивания натовари групата с пасиви на стойност 170 трлн. вона

11:32 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

SK Inc. има проблем: вторият по големина конгломерат в Южна Корея стана твърде голям след придобиване за 21 млрд. долара.

Председателят Чей Тае-уон се среща с ръководители от групата, контролиращи активи на стойност 240 млрд. долара – от бизнеса за доставка на чипове с изкуствен интелект до мобилни услуги и производство на батерии.

Резултатите може да дадат началото на най-голямото разтърсване на групата, откакто Чей пое управлението преди повече от две десетилетия, изтъкват анализатори.

Шестгодишна суматоха на придобивания натовари групата с пасиви на стойност 170 трлн. вона (123 млрд. долара), показва оценка, точно когато перлата в короната SK Hynix Inc. и нейните филиали са напът да се впуснат в рекордни инвестиции, за да се възползват от силното търсене на чиповете с памет.

Залогът е голям и за Чей, тъй като той трябва да осигури 1 млрд. долара за споразумение за развод. Инвеститорите очакват множество сливания и продажби на активи.

„Ситуацияа изглежда доста зле за SK“, коментира Парк Джу-гун, ръководител на компанията за корпоративни проучвания Leaders Index. „Всяко подразделение на SK Inc. предприе бурно пазаруване, за да разшири размера си през последните шест-седем години и тези прекомерни придобивания сега направиха групата неуправляема, докато председателят е ангажиран с развод“, добавя той.

Чей ще бъде домакин на срещата чрез видеоконференция от САЩ, докато неговият братовче Чей Чан-уон ще ръководи консултативен комитет, наречен SK Supex. Реорганизирането на портфолиото и търсенето на „качествен растеж“ ще бъде ключовата програма, изтъква SK в изявление от четвъртък.

Ръководителите също така ще обсъдят как да подобрят бизнеса с батерии и биотехнологии. Председателят Чей контролира около 18% от SK Inc., която ръководи повече от 200 фирми чрез мрежа от кръстосани дялови участия. Основата на групата датира от 1953 г.

Пазарните очаквания за преструктуриране нарастват, откакто Върховният съд на Сеул нареди на 63-годишния Чей да плати придобилото особена популярност в страната споразумение за развод миналия месец.

„Мисля, че най-големият проблем за всички филиали на SK е свързан с това как да осигурят плащането на сметката за развод на председателя“, посочва Юнг Ин Юн, главен изпълнителен директор на Fibonacci Asset Management Global PTE.

Сред възможните сделки е сливане между свързаните с енергетиката звена SK Innovation Co. и SK E&S Co. Обединяването им ще помогне за укрепване на баланса на губещия производител на батерии SK On Co., който е собственост на SK Innovation.

Разпродаването на активи в SK Innovation или търсенето на инвеститори, преди листването на SK On, са сред другите опции, предполага Шин Хойон, старши кредитен анализатор в NICE Investors Service Co.

Местните медии съобщават и за други потенциални сделки, включително продажбата на частен самолет на компанията. Seoul Economic Daily също написа, че групата търси сливане на SK Square Co. и SK Networks Co.

Това ще осигури пари след серия от неуспешни опити за първични публични предлагания на звена като 11Street Co. Групата е похарчила 29 трлн. вона за сделки, като същевременно е инвестирала 148 трлн. вона за изграждане на производствен капацитет за чипове и батерии през последните шест години, изчислява NICE Investors.

SK Inc. е една от най-печелившите компании в страната с най-голям брой филиали, който се е удвоил през последните шест години, изтъква Корейската комисия за справедлива търговия. Шумът около сключването на сделки обаче доведе в някои случаи до конкуриране на звена помежду си, изтъква Шин.

„Добра новина за миноритарните акционери е, че групата се преструктурира финансово и променя управлението си“, коментира Ро Джон-уон, главен инвестиционен директор в Infinity Global Asset Management в Сеул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 28.06.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още