fallback

Exxon: Търсенето на литий ще нарасне въпреки продължаващия ценови спад

Петролният гигант планира да пусне в експлоатация първия си проект за добив на литий през 2027 г.

08:55 | 27.06.24 г.

Exxon Mobil Corp. обяви, че търсенето на литий ще нарасне въпреки продължаващия спад на цените - сценарий, който ще помогне на петролния бизнес на енергийния гигант да съществува съвместно с усилията на концерна да се разшири в производството на белия метал, ключов при налагането на електромобилите, пише Bloomberg.

„Това, което виждаме в момента при лития, е, че настроенията са мечи“, коментира Патрик Хауърт, ръководител на литиевите операции на Exxon. „Но в основата на това стои тенденция на нарастване на търсенето на електромобили и литиево-йонни батерии, които се използват в електромобилите“, добавя той.

Хауърт изтъква, че „знаем, че светът спешно се нуждае от значително повече литий, отколкото се произвежда днес“ .

Плановете на Exxon да се превърне в един от най-големите доставчици на литий, първият му голям залог извън изкопаемите горива от десетилетия, са обект на все по-засилено внимание, след като цените на материала паднаха с повече от 80% през 2023 г. поради пренасищане с доставки и забавяне на растежа на търсенето. Ключовият бял метал изгуби допълнително от стойността си този месец след временно възстановяване, като запасите отново се натрупват.

Exxon се фокусира върху представянето на най-конкурентните си литиеви проекти по възможно най-бързия начин, изтъква Хауърт. Петролният гигант планира да пусне в експлоатация първия си проект през 2027 г., съгласно стратегия, обявена през ноември, която трябва да увеличи производството до еквивалента на 1 милион електромобила годишно до 2030 г.

Очаква се общото търсене на литий за батерии да достигне малко под 3,5 милиона тона през 2035 г., почти три пъти повече от нивата от 2024 г., става ясно от годишната прогноза за електрическите превозни средства на BloombergNEF.

Във вторник Exxon подписа предварително споразумение за доставка на литий с южнокорейския производител на батерии SK On Co. от находище, което първият разработва в Арканзас, задълбочавайки връзките си с индустрията за електромобили.

Exxon води „активни разговори“ с много потенциални клиенти относно сделките за доставка на литий, подчертава Хауърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 27.06.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още