fallback

Близо 97% в Божурище гласуваха против добива на злато

Гласували са 4024 души от общо 6815 имащи това право

23:27 | 10.06.24 г. 3

Общо 96,82% от гласувалите на вчерашния референдум в община Божурище са против извършването на проучвателни дейности и добиването на злато върху площ "Златуша", съобщиха от Общинската избирателна комисия в Божурище. 

Гласували са 4024 души от общо 6815 имащи това право. От тях 3896 гласоподаватели са отговорили с "Да" на въпроса „Против ли сте Общински съвет-Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на Министъра на енергетиката?“. Отговор "Не" са избрали 104 души.

ОИК-Божурище обяви за прието предложението, след като предварителните условия са били изпълнени - в референдума са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права и с „Да“ са отговорили повече от половината от участвалите гласоподаватели според броя на намерените в избирателната кутия пликове.

Решението може да бъде обжалвано пред Административен съд – София област в седемдневен срок.

Гласуването се състоя в 12 избирателни секции на територията на община Божурище, в същите секции, в които гражданите гласуваха и за парламентарни и европейски избори. Право да гласуват на местния референдум имаха гражданите на община Божурище с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на общината през последните шест месеца преди датата на вземане на решение за провеждане на местния референдум – 22 октомври 2023 г. 

Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет – Божурище, припомня БТА.

Мотивите на съветниците са свързани с договора за търсене, проучване и изпълнението на работен проект за търсене и проучване на полезните изкопаеми в площ „Златуша“, разположена на територията на Столична община, област София – град, общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 10.06.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още