fallback

Германският бизнес настоява за „ясна корекция на курса“ от Брюксел

Промишлената конкурентоспособност на Европа трябва да е основен приоритет през предстоящия законодателен период, изтъква Федерацията на германската индустрия

07:30 | 17.06.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Резултатите от изборите за Европейски парламент са ясни: опазването на климата и регулирането се превръщат в непопулярни теми. Германските бизнес асоциации също предават това послание. Заедно те говорят за „промяна на политиката“ към прагматизъм и конкурентоспособност, предава ntv.

Появяват се призиви за реформи в германската икономика в отговор на резултата от европейските избори. „Сега Европа се нуждае от бърз план за растеж“, настоява Таня Гьонер, управляващ директор на Федерацията на германската индустрия (BDI). „Промишлената конкурентоспособност на Европа трябва да бъде основен приоритет през предстоящия законодателен период“, категорична е тя.  

Новият Европейски парламент трябва да балансира по-добре между екологията и конкурентоспособността. Важните въпроси за икономическата политика трябва да играят много по-голяма роля - като завършването на европейския вътрешен пазар, сключването на споразумения за свободна търговия и намаляването на бюрокрацията.

Президентът на Асоциацията на химическата промишленост в Германия Маркус Щайлеман се изрази по подобен начин: „Прагматизмът и бързината трябва най-накрая да навлязат в европейските домове, а бюрокрацията трябва да остане отвън“, обясни той. „Ние изискваме ясна корекция на курса в политическите приоритети, така че нашата икономика да може да се конкурира на международно ниво и да напредне в зелената трансформация“, коментира той.

Фокусът трябва да бъде върху евтината енергия, отворените пазари, интелигентното регулиране и приоритет на иновациите, изтъква Щайлеман.

„Спрете вечния регламент“

Президентът на Асоциацията за външна търговия (BGA) Дирк Джандура също вижда изборните резултати като ясен сигнал за по-малко бюрокрация. „Те са знак „стоп“ за бюрократите и в същото време сигнал за насочване към програма за икономически реформи в Европа“, изтъква Джандура. „Желанието на избирателите е: да се сложи край на вечното регулиране и да се премине към повече свобода и конкуренция“, допълва той.

Европейският съюз е страхотна идея и постигна много исторически успехи. Вътрешният пазар, свободата на движение и еврото са само някои от тях, посочва още президентът на BGA.

Европа се премести надясно на европейските избори: Европейската народна партия (ЕНП) запазва позицията си на най-силната фракция в парламента в Страсбург. Въпреки това десните популистки и десните екстремистки партии успяха да постигнат значителен напредък в много от 27-те държави членки на блока. „Увеличаването на присъствието на десните популистки депутати е тревожен сигнал“, смята Гьонер от BDI. „Това означава, че делът на онези, които като нас искат да оформят и укрепят Европа, намалява“, посочва тя.

Трипартийният кабинет не трябва да „разочарова отново“

Президентът на Асоциацията на германските работодатели Райнер Дюлгер вижда резултата от европейските избори като „промяна на европейската политика“, която „най-накрая трябва да бъде придружена от национален икономически обрат“. Очакванията за промени в политиката на правителството са високи и избирателите не трябва да бъдат разочаровани „отново“, настоя Дюлгер.

В същото време той призова всички демократични партии в Европейския парламент да работят в тясно сътрудничество, за да изключат влиянието на популистките партии върху бъдещето на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 16.06.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още