fallback

Соня Миклай: Липсата на кадри е все по-голям проблем за немските фирми в България

Очакват се силни германски инвестиции в България тази година, но едва ли ще се достигнат рекордните нива от 2023 г., каза управителят на ГБИТК

15:32 | 07.06.24 г. 6

Стабилността на политическата рамка и предвидимостта са станали по-важно предизвикателство за германските компании в страната, каза Соня Миклай, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Организацията представи преди ден резултатите от проучването си за нагласите на членуващите в нея фирми за бизнес средата в България.  

На компаниите им трябва предвидимост, за да могат да инвестират, да планират и да знаят какво да очакват от политическа гледна точка. Няма проблем да има промяна някъде, но да е предвидима, каза тя.

Липсата на квалифицирани кадри става все по-сериозно предизвикателство за германските компании у нас, посочи още Миклай. Там се забелязва по-голяма гъвкавост на фирмите при условията – не само повишаване на заплатите над средното за бранша, но и гъвкавост по отношение на персонала – наемане на чуждестранни служители и задържане по-дълго на работа възрастни служители.

Очакват се силни германски инвестиции в България тази година, но едва ли ще се достигнат рекордните нива от 2023 г.

Според Миклай дигитализацията ще играе все по-голяма роля за бизнеса, а България е много силна в IT сферата.

„Надяваме се България да се присъедини към Шенген възможно най-скоро, най-вероятно 2025 г. Ние ще работим с нашите колеги от другите камари да помогнем, както можем, за да стане това“, каза още тя.

„Очакванията бяха, че ако има Шенген, той ще бъде пълен, и това е една от най-важните теми – членството в Шенген да бъде пълно и по сухопътните граници. Инфраструктурата е точка, за която анкетираните фирми казаха, че има нужда от подобряване и това е предизвикателство“, посочи тя.

Миклай подчерта, че България все още е атрактивна държавна за немския бизнес и изрази надежда, че след изборите в страната ще има политическа стабилност.

Тя коментира и състоянието на немската икономика, като отбеляза, че в началото на миналата година е била четвърта в света, а в края ѝ Германия е била трета по размер на икономиката. Миклай посочи, че страната среща предизвикателства и със застаряващото население, и с прехода към зелена енергия, и с предоставянето на средства за подкрепа на Украйна във войната, но въпреки това се справя добре с всичко.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 07.06.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още