fallback

Как компаниите могат да даряват храна и какви са ползите за бизнеса

Българската хранителна банка започва кампания за повече информираност за даряването на храна

18:25 | 28.05.24 г.

Хранителната индустрия у нас е склонна да дарява излишните стоки и знае, че има надежден партньор в лицето на Българската хранителна банка за съхранение, логистика и разпределяне на храните. Това коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на  хранителната банка, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Българската хранителна банка е спасила към 170 хиляди килограма храна за над 2,2 млн. лева, а близо 61 хил. нуждаещи се са получили храна чрез нея през 2023 г., посочи събеседникът.

"Географската близост или отдалеченост не е причина храната да бъде похабена. Разполагаме с наши логистични операции - складове за съхранение и опериране на дарена храна - както в София, така и в Мездра и Варна. Планираме следващи стъпки и разширяване на присъствието ни в Централна България, вероятно Пловдив, така че да сме все по-близо до повече компании и хора в нужда... Вече работим на територията на 21 области", обясни Миланова.

Българската хранителна банка си партнира с логистична компания, като така може да получи или достави храна до всяка точка на България, добави тя.

Количественият ръст на спасената през БХБ храна за 2023 г. е 11% в сравнение с 2022 г., като според Миланова това се дължи и на отпадналите административни пречки пред дарителите като изискване за маркировка, докато сега даряването става само с приемо-предавателен протокол.

„Компаниите, които приемат даряването на храна като ценност, правят това регулярно и има засилване на интереса“, каза събеседникът.

По последните данни за 2022 г. само в индустрията се унищожават по една или друга причина над 400 хил. тона годишно на стойност над 2 млрд. лева. Цялото това количество има потенциал да бъде спасено, добави тя, а БХБ има капацитета да поеме всички категории храни, отбеляза Миланова.

БХБ е провела проучване сред 300 компании какво ги мотивира да даряват храна и в резултат от 25 юни започва кампания за по-голяма информираност на бизнеса със серия от семинари, които ще покажат утвърдени практики за спасяването на храна.

Още може да гледате във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още