fallback

Акционерите на Shell подкрепят по-скромни цели за въглеродните емисии

Актуализираната стратегия за енергиен преход на компанията получи подкрепата на 78% от акционерите на годишното общо събрание

22:22 | 21.05.24 г.

Инвеститорите в Shell одобриха нов план за енергиен преход на компанията с по-ниски цели за въглеродните емисии, като същевременно отхвърлиха резолюция, която изисква англо-нидерландския енергиен гигант да бъде в съответствие с целите на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., пише Bloomberg.

Актуализираната стратегия за енергиен преход на Shell получи подкрепата на 78% от акционерите на годишното общо събрание на компанията в Лондон. Само 19% гласуваха за резолюцията за климата, подадена от акционера активист Follow This и 27 инвеститора — включително Amundi, най-големия мениджър на активи в Европа — които заедно управляват фондове на стойност над 4 трлн. долара.

Гласуването е пречка за групата Follow This, която е подала резолюции за климата на осем от последните девет годишни срещи на Shell, достигайки върхова подкрепа от 30% през 2021 г. Групата постигна малък удар тази година с подкрепата на акционери като Scottish Widows Ltd., Candriam и Edmond de Rothschild Asset Management.

Тези акционери се стремят да осигурят строги цели за емисиите, за да държат под контрол глобалното затопляне, както е посочено в Парижкото споразумение. Въпреки това, след нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза в Европа, опасенията относно сигурността на доставките все повече засенчват тревогата около изменението на климата сред инвеститорите.

Последно Shell актуализира своя план за енергиен преход през март, занижавайки някои от своите цели. Базираната в Лондон компания сега има за цел да намали своя нетен въглероден интензитет с 15% до 20% през 2030 г. в сравнение с предишна цел от 20%. Освен това се отказа от целта си за 45% намаление до 2035 г., позовавайки се на „несигурността в скоростта на промяната в енергийния преход“. Тези цели, които бяха измерени спрямо базовата линия на емисиите през 2016 г., получиха подкрепата на почти 89% от акционерите, когато за последен път бяха поставени за гласуване през 2021 г.

Началото на срещата на Shell беше забавено за кратко заради протестиращите екоактивисти, които започнаха да скандират и пеят, докато председателят Андрю Макензи изнасяше своята встъпителна реч. Повече от десетина охранители образуваха щит пред борда на Shell, преди председателят да им даде зелена светлина да започнат да гонят протестиращите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 21.05.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още