fallback

Вл. Спасов: С инвестиции и нови проекти ще превърнем "М+С Хидравлик" в зелен завод

Сътрудничеството с Община Казанлък за филиала на Техническия университет ни помагат да създаваме инженери на място, посочи мениджърът

11:35 | 11.01.24 г.

Започваме проект на нов производствен корпус с 18 декара закрита площ, оборудван с машини, които ще ни позволят да бъдем много по-гъвкави и по-ефективни с доста голяма степен на автоматизация и роботизация в хидравличното производство. Проектът ще бъде реализиран с фотоволтаичен парк и ще се превърнем в зелен завод. Ще гоним кризата с инвестиции и нови проекти. Това заяви в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Спасов, прокурист на "М+С Хидравлик".

Мениджърът отчете, че войната в Украйна, проблемът с инфлацията и енергията са довели индустрията до ситуация, при която икономическата активност се е свила. „Ситуацията с високите лихвени проценти, намаляването на средствата за инфраструктура от правителствата, се отразява на всички компании в сферата на индустрията“, посочи той.

Владимир Спасов прогнозира, че до два-три месеца ще приключи спадът в икономическата активност, а компанията междувременно ще оптимизира складовите си наличности. Въпреки това очакванията са за 10-12% по-ниски обеми на продажби тази година, след като през последните два месеца на миналата година "М+С Хидравлик" отчита понижение при поръчаните изделия. „Това идва след рекордната 2022 г., когато ръстът е с 48% спрямо 2021 г. Част от причината за това понижение е, че при икономически спад компаниите, включително техните потребители, минават през оптимизиране на складовите наличности“, поясни мениджърът.

Той коментира, че в момента, в който започна кризата във веригата на доставки, „М+С“ успява да натрупа изключително сериозни дивиденти от ситуацията, защото гарантира с материали производството си, и се превръща в един от малкото производители по света, който е в състояние да доставя продукти.

Въпреки трудностите компанията успява да се справи и дори да регистрира лек ръст в оборота от продажби през 2023 г. Оптимизацията включва фокус върху разширяване на продуктовата гама и клиентската база. През 2024 г. се очаква започването на нови проекти с клиенти от цял свят, като компанията търси нови пазари и възможности за растеж.

"М+С Хидравлик" АД е фирма базирана в Казанлък, част от "Стара планина холдинг", която е в Топ 3 в света в производството на хидравлични компоненти. Тя произвежда хидравлични мотори, кормилни управления и аксесоари за бавноскоростни машини като трактори, мотокари и пътностроителни машини, позиционирана е в челната тройка в света по брой произведени продукти. Над 98% от продукцията на фирмата се изнася за чужбина, като 70% се реализира в Европа, в която най-големите пазари са Италия, Германия и Франция.

„Има световна тенденция, която се наблюдава в последните 3-4 месеца, за намаление на цените на материалите. Вследствие на това последва понижение на борсовите индекси и ние нямаме друг вариант, освен да предложим на нашите клиенти ценови намаления, обясни Спасов. – От друга страна, всичките ни подизпълнители в страната са принудени да се съобразят с новото добро като процент нарастване на минималната работна заплата – нямат друг вариант, освен да увеличат продажните цени на услугите си към нас. Ние сме в една ситуация, в която трябва да се съобразяваме с увеличение на разходите и частично намаление на приходите.“

Що се отнася до бизнес средата, Владимир Спасов е на мнение, че вътрешните административни мерки, свързани с данъчни политики, осигуровки, повишение на минималната работна заплата, затрудняват бизнеса. Той изтъкна като пречка липсата на разбирателство между институциите, което поставя бизнеса в неконкурентна среда, и като причина за това смята и частичното приемане на страната ни в Шенген.

Като добър пример за сътрудничество по много от проектите на "М+С Хидравлик АД" Спасов посочи Община Казанлък, която съдейства преди пет години в града да се открие клон на Техническия университет. „Това ни дава възможност сами да насочваме хора, които работят в компанията, да надграждаме компетенциите им, да създаваме инженери на място“, коментира мениджърът.

Каква е пазарната капитализация на фирмата? Какво е увеличението на оборота на "М+С Хидравлик АД" през миналата година? Защо успя в кариерата си Владимир Спасов да сбъдне „американската мечта“?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 11.01.24 г.
fallback
Още от Индустрия виж още