Миналата седмица са издадени първите лицензи за електронни ваучери за храна, като всеки потребител трябва да провери на сайт или приложение къде конкретно може да използва ваучера си. Това каза Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучерите за храна пред Bulgaria ON AIR.
През тази година работодателите ще могат да раздават на своите служители ваучери за храна на стойност общо 1,6 млрд. лв.
„От 1 януари работодателите могат да предоставят електронни или хартиени ваучери за храна, а от 1 юли ще могат да предоставят само електронни. В преходния период работодателите трябва да изберат един от двата начина - не може и двата, и когато решат да преминат към електронни ваучери, трябва да предоставят само такива на своите служители“, каза Обущарова.
Тя обясни, че електронният ваучер представлява или карта, приличаща на познатите ни банкови карти, или изцяло виртуален инструмент, което може и да е мобилно приложение. С електронните ваучери ще може да се пазарува в определени обекти, които продават храна и хранителни продукти, което е подобно и на системата с хартиените ваучери.
„Улеснението е, че няма да се налага служителите да носят хартийките с тях, да се образуват опашки, а ще става мигновено на ПОС терминала. Ще бъде много по-модерно, което отговаря на съвременните очаквания на потребителите. Дава се и по-голяма сигурност, тези инструменти ще бъдат защитени с PIN код, а ако загубите картата си - ще може да я блокирате и тя да бъде преиздадена“, обясни Обущарова.
За разлика от хартиените ваучери, с електронните потребителите ще могат да закупят и продукт с по-ниска цена от тази на ваучера, а остатъкът ще остане наличен в баланса, ще може да се провери точни колко пари остават след това и каква е валидността.
Обущарова отбеляза, че трябва да се вземат предвид и спестяванията за търговците, които са значителни.
Максималният размер на ваучера за служител на месец е 200 лв., като няма минимална сума. А валидността му е 12 месеца от срока на издаване.
Ваучерите се декларират пред НАП.
„Те са изключително полезни за изсветляване на сивата икономика, има редица проучвания в тази посока. От миналата година беше въведено и изискване за работодателите да декларират всеки месец пред НАП каква сума предоставят на своите служители, така че всичко е прозрачно“, каза още тя.
Обущарова посочи, че е запазена възможността и тази година ваучерите за храна да се използват и за други цели - култура, туризъм и битови сметки.
„До миналата година най-използвана беше възможността за туризма, но отново зависи от обектите, за ресторанти - също. Има голям брой ресторанти, които приемат и това е малко познато от потребителите", каза Обущарова.
Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.