fallback

Стефан Делайе: Френският бизнес увеличава инвестициите си в България

Потенциал има в сферата на енергетиката, производството на оръжия и военните стоки, каза председателят на Френско-българска търговска и индустриална камара

13:07 | 19.12.23 г.

Отношенията между българския и френския бизнес са отлични предвид неотдавна отминалата пандемия и геополитическата обстановка. Положителната тенденция е затвърждаването на присъствието на френски компании в България, които увеличават инвестициите си.

Това коментираха Стефан Делайе, председател на Френско-българска търговска и индустриална камара, и Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българска търговска и индустриална камара, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Във връзка с новопостъпилите френски инвестиции в България Делайе даде за пример инвестицията на Schneider за 20 000 кв.м. производствена площ, с която засилват присъствието си. По този начин заводът в България и производствените мощности у нас ще бъдат най-големите в Централна и Източна Европа. Друг пример са Malteries soufflet Bulgarie, които инвестират в нов завод в Плевен. Като нова инвестиция Делайе посочи AKWEL - френска семейна компания в автомобилния сектор, която инвестира в Стара Загора. Също така Latecoere в Пловдив увеличава инвестициите си, като разшири завода си и все повече привлича производствени мощности от други точки по света в България. Допълнителните френски инвестиции, които са постигнати в рамките на тази година, се оценяват на около 150 млн. евро. 

За 10 години беше увеличена концесията на „Софийска вода” от френската група Veolia, която е съществена инвестиция на стойност 70 млн. евро за целия период. Също така френската компания „Меридиан“, базирана в Париж, инвестира в концесията на летище „София“ чрез компанията SOF Connect, посочи гостът в предаването.

За 2023 г. Франция е на шесто място сред търговските партньори на България. Традиционно България изнася във Франция текстил, електрическо оборудване, продукти от зърнопроизводството. Обикновено стокообменът между двете страни е около 2 млрд. евро с нарастваща тенденция. Положително за България е, че изнася повече, отколкото внася от Франция и търговското салдо е положително с около 100 млн. евро, отбеляза Делайе.

Той вижда потенциал за наваксване спрямо други инвеститори има в сферата на енергетиката, производството на оръжия и военни стоки, както и електрическото оборудване.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 19.12.23 г.
fallback
Още от Индустрия виж още