fallback

Промишленото производство у нас нарасна с 1,3% през август

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 48%, и в производството на химични продукти – с 15,4%

14:15 | 10.10.23 г.

Индексът на промишленото производство в България през август регистрира увеличение с 1,3% в сравнение с юли, когато беше отчетено понижение от 1,2%. Ръстът на месечна база в преработващата промишленост се дължи на увеличението при производството на тютюневи изделия и химични продукти, показват предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база статистиката отчита понижение в сравнение с август 2022 г., каквато е тенденцията от началото на годината. Спадът на годишна база е от 9,7%, но се свива в сравнение с юли, когато беше 11,6%. Намалението се дължи на спад при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с над 40%.

Източник: НСИ

Месечни изменения

Увеличение в стойността на индекса през август спрямо юли НСИ отчита в добивната промишленост – с 5,5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1,6%, и в преработващата промишленост – с 1,5%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 48%, производството на химични продукти - с 15,4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10%.

Намаление за един месец има при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6,8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4,7%, производството на мебели - с 4,2%.

Източник: НСИ

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 40,7%, в добивната промишленост - с 12,1%, и при преработващата промишленост - с 1,9%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 29,7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 24,8%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 20,5%.

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 24,3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 21,2%.

Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 10.10.23 г.
fallback
Още от Индустрия виж още