fallback

Американският Carrier купува основния бизнес на Viessmann за над 10 млрд. долара?

Управляваната от четвърто поколение семейни предприемачи германска компания произвежда термопомпи, котли и отоплителни системи

08:43 | 25.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

Американският концерн Carrier Global Corp. е близо до сделка за придобиване на по-голямата част от бизнеса на германската компания Viessmann за повече от 10 млрд. долара, включително дълг, за да подсили дейността си в областта на отоплението и охлаждането. 

Американската фирма може да обяви тази седмица придобиването на звеното за климатични решения на Viessmann, което формира 85% от приходите, твърди Bloomberg, като се позовава на запознати източници, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като въпросът не е публичен. Не е взето окончателно решение и обсъжданията все още могат да се забавят или провалят.

Акциите на Carrier се обезцениха със 7,7% в Ню Йорк, след като Wall Street Journal първи съобщи, че производителят на климатици е близо до сделка за Viessmann. Според материала сделката ще бъде част от по-широка трансформация в Carrier, който може да продаде или отдели операциите си в областта на пожарната безопасност и сигурността.

Представител на Viessmann е отказал коментар. Представител на Carrier не е отговорил веднага на запитванията за коментар.

Основаната преди повече от век от бившия фабричен работник Йохан Фисман германска компания Viessmann произвежда термопомпи, котли и отоплителни системи. Според уебсайта на компанията тя се управлява от четвъртото поколение на семейство Фисман. Извън основната си дейност в областта на климатичните решения, която осигурява продукти за отопление, охлаждане, вентилация, производство на енергия и съхранение на енергия, фирмата има и малък бизнес в областта на хладилната техника.

Всяко поглъщане би било добре дошло за германския пазар на сключване на сделки. Стойността на сливанията и придобиванията в страната е намаляла с 55% тази година до 9,1 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg.

След отделянето си от United Technologies Corp. през 2020 г. Carrier поема по свой собствен път като самостоятелна компания. United Technologies, която се раздели и с асансьорния бизнес на Otis, се сля с Raytheon и беше преименувана на Raytheon Technologies Corp. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 25.04.23 г.
fallback
Още от Индустрия виж още