IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Русия може да използва износа на метали като оръжие

Засега металите и ядреното гориво не са обект на санкции, но при въвеждане на ограничения трудно ще бъдат заместени на пазарите, според банката

13:45 | 09.03.23 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Citigroup предупреждава клиентите си за риск Русия да използва като оръжие износа на материали като алуминий, паладий и ядрени горива. Това има потенциала да доведе до повишаване на цените на тези ключови стоки.

Нито един от тези материали, широко използвани в промишленото и енергийното производство, все още не е обект на западни санкции или износни ограничения от Русия заради войната в Украйна, пише FT.

Евентуално решение на Русия да ограничи износа на тези материали ще се отрази сериозно на стоковите пазари, ще наруши глобалните вериги на доставки и ще създаде проблеми за производителите.

Производството на някои метали в Русия съставлява около четвърт от световното им производство, посочват още от Citigroup.

„Използването на износа на руски метали като оръжие може да е съвсем близо. Това би довело до силен скок на цените“, коментира Макс Лейтън, ръководител изследвания на стоки в Citi.

Предупреждението, отправено в бележка, е коренно различно от предишните възгледи на Citi за това как войната може да дестабилизира цените на металите. Банката обикновено е доста по-консервативна в прогнозите и коментарите си.

Москва досега не е посочвала, че ще намали износа на метали, но вече драстично сви доставките на енергоносители в чужбина, а те са много по-голям източник на приходи за Кремъл.

Миналата година Русия намали износа си на газ в Европа – най-големият ѝ клиент, като почти предизвика енергийна криза, а миналия месец обяви, че намалява производството на нефт в страната с около 5 на сто.

Ако конфликтът продължи, все повече стоки ще се заплитат в него, смята Майк Лейтън.

Алуминият е вече забъркан във войната, след като САЩ наложиха 200-процентово мито за внос на руски алуминий заради конфликта. Досега нито една друга западна нация не последва примера на Вашингтон.

Ръководители от индустрията смятат, че Западът е избягвал да налага санкции на руските метали, тъй като те са от решаващо значение за производството и ще е трудно да бъдат заместени, както газа.

Русия произвежда около една четвърт от световния паладий, който се използва в каталитични конвертори в превозни средства. Страната изнася по-голямата част от производството си.

Русия е и водещ износител на алуминий, като доставя около 15% от търгувания в света алуминий.

Русия е отговорна и за около 11% от световното производство на платина. Продукцията през четвъртото тримесечие на миналата година падна с 10 на сто, поради логистични предизвикателства при получаването на материала от Русия до финландски съоръжения за обработка.

„Реалността за пазара на метали, особено по отношение на крайното използване от автомобилната индустрия, е, че няма достатъчно алтернативи“, коментира Ед Стърк, директор изследвания в Световния съвет за инвестиции в метали.

Някои западни компании започнаха самостоятелно да избягват използването на руски материали, което доведе до премия в цената на неруските алтернативи. Алуминият и никелът са най-засегнати от тенденцията.

Лондонската метална борса съобщи през февруари, че руски метали се трупат в складовете и 41 на сто от първичните алуминиеви запаси и 95 на сто от медните запаси са от руски произход - знак, че някои потребители избягват Русия като доставчик.

Русия е значителен износител на ядрено гориво заради богатите залежи на уран и големия капацитет за обработка. Притесненията относно възможни западни ограничения за руското ядрено гориво вече вдигнаха цените за обработката на рекордно високи нива.

Понастоящем ЕС и САЩ все още внасят ядрено гориво от Русия, като се опитват да ускорят преминаването към алтернативни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: zelka007 за протокола.... не съм обидил нито един съфорумец без реална причина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... хах ... смешен ... пилон ли требе да дигнеш , за да оставиш драскотина в историята ?! така ли те помнят хората , с пилона ... :))) ... има за кво да те храни khao-то ... направи чешма , построй мост , подреди калдаръм ... създай нещо полезно за да те помнят !! дори и да не те запомнят , ще си живял смислено ... пилони , пирамиди , балони ... хаха ... ще ида , запланувал съм , може да не е това лято , но ще ида , и снимки ще ти изпратя ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: zelka007 ей уядохте се и много велики станахте, за сичко вас трябва да ви питат - кой къде да ходи и какви пирамиди да строи. Що не земеш па ти да си фанеш режийните и да идеш оттатък океана у мекката на демокрацията, дето паметник не остана и животът на чeрните има значение, та да построиш някой пилон и тебе да запомнят. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Абе евроатлантики, верно ли в Румыния некъв застраховател има проблем. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_2013
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... ам'че вдигнете се за питер де ... само плашите ... ама не ви стиска ... :))) ... ти специално , дето под всеки материал за тунджата и токът се възмущаваш , искренно се съмнявам , че можеш дори един ден да ми платиш от режийните ... а за паметнците ... кой са питали да ги вдигат ?! решили там от отряда чавдар да се правят на историци и айде из цялата държава да строим възпоменателни пирамиди . който не искал , бегом в белене , или някой друг от стотината лагери ... нефелници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: 0pk буахахаха, айде изчезвай.. остави ни да умрем от глад и после ще се върнеш на бел кон донасяйки руския мир у нас....и без другото запада прогнива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 11
0pk
преди 1 година
До: zelka007, ам бачкам и данъци плащам, да мое да се хранят разни отворковци, дето трошат паметници и ми обясняват къде трябва да ходя. Щото като заминат всичките в питер, вий ше доизгризете паметниците и после от глад ще умрете. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... що дириш още туканка в дефицити , глад , мрак ... ми не се дигнеш в рая да блажиш безплатно от всякакви безаналогови чудесии ?! ей го де е вокзала и директно в питер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: zelka007 за сега се ограничаваме с неспиращи протести из цяла ивропа, че даже и в излезналата бретания. При тия дефицити из цевелезования свет, мое да не дочакаме там да започне гражданската война :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
тъй или иначе , като започне гражданската война там , ще се ограничи силно всичко ... трябва да сме подготвени ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още