fallback

Thyssen-Krupp постига нетна печалба от 1,2 млрд. евро 

За първи път от четири години насам отново ще има дивидент, въпреки че паричният поток е на червено

12:23 | 17.11.22 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки голямата икономическа несигурност изстрадалата индустриална група Thyssen-Krupp значително увеличава годишнaта си печалба. Компанията обяви в четвъртък, че печалбата преди лихви и данъци се е увеличила от 451 млн. евро през предходната година до 1,8 млрд. евро през фискалната година, която приключи през септември. Що се отнася до нетната печалба, групата е на плюс с 1,2 млрд. евро след леката загуба през предходната година.

Затова за първи път от четири години насам Thyssen-Krupp възнамерява отново да изплати дивидент в размер на 0,15 евро. „Натрупахме устойчивост и сега сме в състояние да реагираме адекватно и целенасочено на кризи в нашите предприятия", заяви председателят на борда Мартина Мерц, цитирана от Handelsblatt. 

Базираната в Рур група се възползва преди всичко от значителното покачване на цените на стоманата през миналата година, което значително повиши маржовете както в стоманодобивния бизнес, така и в търговията с материали в сравнение с предходните години. Така например коригираната печалба преди лихви и данъци в подразделението за стомана нараства от 116 млн. евро през предходната година до 1,2 млрд. евро. 

Печалбата от търговията с материали се развива по подобен начин, като нараства от 587 млн. евро на 837 млн. евро, докато печалбата на бизнеса с промишлени компоненти (234 млн. евро) и автомобилни части (108 млн. евро) също са положителни, но намаляват чувствително поради по-високите цени на материалите.

Дори ако цифрите и перспективата за дивидент в общи линии трябва да направят акционерите щастливи, Thyssen-Krupp продължава да бъде обект на преструктуриране. Въпреки високата печалба групата все пак е изгорила много пари през миналата година. Свободният паричен поток преди придобивания и продажба на части от компанията е минус 476 млн. евро (предходната година: минус 1,3 млрд. евро).

Благодарение на продажбата на няколко дъщерни дружества Thyssen-Krupp все пак успява леко да подобри нетната си финансова позиция от 3,6 на 3,7 млрд. евро. По този начин дивидентът се финансира до известна степен от приходите от продажби.

Резултатите на подразделението Multi Tracks, което обединява няколко дейности, от които компанията иска да се освободи изцяло или частично, показват, че управителният съвет постига съществен напредък в преструктурирането на групата. Сред тях са строителството на химически и циментови заводи, но също и дъщерното дружество за електролиза на водород Nucera, чието първично публично предлагане понастоящем е отложено поради трудната среда.

На коригирана база загубата в тези предприятия спада от 298 млн. евро през предходната година до 54 млн. евро. Разходите за централата на групата също намаляват от 194 млн. евро на 154 млн. евро.

За следващата финансова година Thyssen-Krupp очаква както балансиран паричен поток, така и балансиран резултат в края на годината. В изявлението си ръководителят на финансовия отдел Клаус Кийсберг посочи, че несигурността продължава. „Все още никой не може да каже колко големи ще бъдат предизвикателствата и колко дълго ще продължат", каза мениджърът.

Групата се подготвя за най-трудния сценарий, казва той. „Това включва ограничително и постепенно освобождаване на инвестиции - в зависимост от развитието на общата икономическа ситуация и от напредъка на предприятията в осигуряването на приходи и управлението на нетния оборотен капитал“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 17.11.22 г.
fallback
Още от Индустрия виж още