fallback

Boeing планира да съкрати около 10% от работната си сила

Съкращенията ще засегнат около 17 хил. позиции, вкл. ръководители, мениджъри и служители, по целия свят

13:05 | 12.10.24 г.

Boeing Co. планира да съкрати работната си сила в световен мащаб с около 10%. Съкращенията ще засегнат около 17 хил. позиции, вкл. ръководители, мениджъри и служители, съобщава главният изпълнителен директор Кели Ортбърг на служителите в бележка, цитирана от Bloomberg.

Компанията също така планира да отложи представянето на първия си реактивен самолет 777X и отделно обяви, че очаква продажбите през третото тримесечие да бъдат доста под прогнозите на Wall Street, допълва медията.

„Възстановяването на нашата компания изисква трудни решения и ще трябва да направим структурни промени, за да гарантираме, че можем да останем конкурентоспособни“, посочва Ортбърг в бележката.

Съкращенията на работни места биха могли да спестят около 1,7 млрд. долара на Boeing, изчислява анализаторът на Jefferies Шийла Кахяоглу. Мярката, според анализатора, е предупреждение и за други производители на аерокосмическа техника.

Работници и служители на Boeing са в стачка. Компанията им отправи две оферти за по-високи заплати, като и двете бяха отхвърлени от синдиката, представляващ почасовите работници във фабриките по западното крайбрежие. Около 33 хил. служители стачкуват вече месец, което допълнително изтощава компанията и изсмуква резервите ѝ.

„Пътят за приключването на тази стачка започва на масата за преговори. Нежеланието да останете на масата само удължава стачката“, коментират от синдиката.

Акциите на производителя на самолети паднаха с 1,6% в следборсовата търговия в петък. Книжата се сринаха с приблизително 42% тази година до затварянето на редовната борсова сесия в петък.

Boeing очаква приходите да достигнат 17,8 млрд. долара за третото тримесечие при прогноза на Уолстрийт за 18,6 млрд. долара. Компанията смята, че нетната загуба на акция ще достигне малко под 10 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 12.10.24 г.
fallback
Още от Транспорт и инфраструктура виж още